En aquesta col·lecció d’obres escollides, els millors poetes catalans posen negre sobre blanc emocions i vivències universals i ens descobreixen el poder màgic i transformador de la poesia. Es tracta d’una recopilació que recull 50 composicions amb anotacions en cadascuna d’elles per entendre millor el poema i amb activitats complementàries que pretenen apropar i captivar l’interès dels joves per la poesia.

Els temes

La llanterna màgica va ser un aparell precursor del cinema: captava imatges i les invertia per projectar-les cap a l’exterior. De la mateixa manera, aquesta antologia poètica vol projectar en vers un seguit d’imatges que il·lustren les múltiples facetes de la humanitat, agrupades en diferents temàtiques: calidoscopi de l’amor, mare natura, vivim en societat, cants sobre la vida i la mort, quatre gotes d’humor i la llum màgica de la poesia.

Els autors

“Elogi dels diners” és el poema més antic de la recopilació: Anselm Turmeda, el seu autor, va néixer a Mallorca al voltant del 1352. Jaume Subirana és el més contemporani, va néixer l’any 1963 i a Llanterna màgica s’inclou el seu poema “Carnisseria”. Enmig, 7 segles de poetes de primer ordre que han deixat un llegat poètic irrepetible. Alguns d’aquests noms propis inclosos en la compilació són:

  • Miquel Martí i Pol. És un dels poetes més populars de s. XX i Estimada Marta és el llibre de poesia més venut en literatura catalana. L’antologia inclou el poema que dóna nom al llibre i d’altres sobre la mort “Em declaro vençut” o sobre la societat “Poble”.
  • Joan Salvat-Papasseit. Considerat com el poeta català de l’avantguarda, es caracteritza per introduir elements innovadors en les composicions tradicionals. “Nadal” o “Tot l’enyor de demà” són dos dels poemes inclosos.
  • Joan Maragall. És una figura clau de la poesia modernista i va desenvolupar la seva pròpia “Teoria de la paraula viva”, basada en l’emoció, la sinceritat i un llenguatge proper al poble com el que trobem a “La fageda d’en Jordà” o “Cant Espiritual”.
  • Josep Maria de Segarra. A més de ser autor d’obres de teatre populars, el seu llegat inclou una important obra poètica. Va ser un apassionat de la natura i a Llanterna màgica s’inclouen, per exemple, “Cançó de Pluja” o “Vinyes verdes vora el mar”.
  • Salvador Espriu. “Sinera”, Arenys a l’inrevés, és el món propi que es crea el poeta per desenvolupar la seva obra. Buscava un català modern i fugia dels cultismes del Noucentisme. “A vegades és necessari i forçós” o “Assaig de càntic en el temple” són dos dels seus poemes seleccionats en la recopilació.

A  la compilació de poemes tampoc hi podia faltar el “príncep dels poetes catalans”, Josep Carner, o altres cognoms il·lustres de l’escriptura en vers com Verdaguer, Marçal, Pàmies o Foix. Descobreix quins altres autors inclou aquesta antologia poètica catalana imprescindible!

 

Compartir:
FacebookTwitterLinkedIn

Sin Comentarios

DEJA TU COMENTARIO

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *