El 16 de novembre és el Dia Internacional de la Tolerància, commemorant el dia que les Nacions Unides van signar la Declaració de Principis sobre aquesta. Una jornada en la qual potser trobes diferents iniciatives i una fantàstica excusa per educar en la tolerància.
Ensenyar a respectar i considerar les conviccions dels altres és un dels grans reptes educatiu del futur. Només cal fer una ullada per les xarxes socials per comprovar que està generalitzada una intolerància creixent entre els adults.
“La intolerància ha cobert la terra de matances”, escrivia Voltaire al segle XVIII. Han passat gairebé tres segles i la intolerància continua sent una amenaça per a la convivència de societats, cultures, pobles i religions.
Per això és tan important renovar aquest valor i començar a fomentar-lo des de petits! Educar en la tolerància significa ensenyar que cada home i dona té valor i dignitat siguin com siguin les seves idees i maneres de viure.
En aquest sentit, l’escola ha de ser una comunitat oberta per educar en la tolerància, però la formació a casa té un paper crucial; a l’entorn familiar és on comença tot i s’estableixen les bases d’un adult que respectarà la diversitat.
5 claus i propostes per educar en la tolerància
Fomentar aquest valor des de casa i a l’escola s’ha convertit en una qüestió urgent a l’actualitat. Per això, volem donar-te algunes idees i eines que et permetin saber per on començar a educar en la tolerància des de casa.
Segurament ja ho sàpigues, tot i que alguna vegada ho oblidis. Els més petits no aprenen tant pel que els hi diem com pel que veuen que fem i diem: ells són una esponja i nosaltres el seu mirall. Avalua si els teus gestos i paraules transmeten una actitud tolerant i oberta cap als altres.
- Jocs i competències
El joc és una gran escola de vida. Quan dediquis una estona a jugar i competir a casa, posa especial atenció a la capacitat per col·laborar i jugar en equip, així com a ensenyar a gestionar la derrota i la victòria en relació amb els altres membres.
- Dibuixos a casa
Un exercici lúdic, molt didàctic per valorar la diversitat i que pots fer a casa, és el següent: que cadascun dels membres de la família dibuixi un altre membre assenyalant dues o tres virtuts o característiques positives, i que els dibuixos es pengin junts en un lloc visible.
- Recursos audiovisuals
Tenint en compte que el llenguatge amb què es comuniquen millor les noves generacions és el llenguatge audiovisual, aprofita curtmetratges d’animació que treballen aquest valor i comenta’ls després. Aquí en tens un excel·lent exemple.
- Tres idees VVKids
La formació i el coneixement d’altres maneres de pensar i viure és fonamental per ser una persona tolerant. A VVKids tenim diferents propostes per educar en la tolerància amb llibres.
L’Atles de la cuina pertany a la col·lecció de “Atles del món” i ofereix descripcions sobre la cuina de cada país. És una manera atractiva d’ensenyar a valorar la diversitat, afavorint el coneixement d’altres cultures a partir de les seves aromes i sabors.
Dones exploradores és una novetat de “Atles del món”. Un volum de gran grandària amb el qual aprendre històries inspiradores de dones que van aconseguir els seus objectius i van trencar amb estereotips.
Una manera molt divertida d’aprendre més sobre la diversitat cultural és L’Atles dels monstres i fantasmes del món. Alguna cosa més universal que els monstres? Un viatge monstruós per totes les cultures del món de la mà de Van Helsing, el llegendari caçador de monstres.
Com més preparats estiguin els nostres petits contra estereotips i actituds intolerants, més difícil serà que calin en ells quan surtin fora. Per això, si tens més idees i recursos comparteix-los amb nosaltres!
Si t’ha semblat interessant, t’agradarà 5 contes per treballar 5 valors o la nostra conversa amb Carme Solé.
Sense comentaris