Un 25 d’octubre de fa 138 anys naixia a Màlaga Pablo Ruiz Picasso, un pintor de referència per als principals corrents d’avantguarda del segle XX i un artista que representa com pocs l’impuls creatiu, la voluntat de risc que s’atreveix a qüestionar les estructures heretades.

La trajectòria vital i estètica de Picasso és molt interessant perquè ens deixa moltes lliçons inspiradores per als més petits. Entre d’altres, la d’atrevir-se a mirar el món d’una altra manera, innovar més enllà de les normes i directrius imposades.  

Precisament, si la seva experiència amb 16 anys a la Reial Acadèmia de Belles arts de Fernando el va decebre, va ser pel seu caràcter conservador. És fàcil d’imaginar el que li costaria adaptar-se a un esperit destinat a produir una ruptura a la tradició artística occidental.       

Picasso va explorar tots els llenguatges artístics que van passar pels seu davant, des del cubisme fins a l’expressionisme passant pel surrealisme. Sí,Fotografia de Pablo Picasso es va atrevir a desconstruir escoles i estils, però només després d’haver-los après a dominar.   

Aquest impuls innovador i inquiet fa que hi hagi tanta diversitat de llenguatges a la seva obra. Si el 1907 donava naixement al cubisme amb Les senyoretes del carrer d’Avinyó, al període clàssic (1918-1927), influït per l’experiència de la Primera Guerra Mundial i una voluntat de retorn a l’ordre, hi trobem quadres com La flauta de Pan.   

El període cubista havia nascut del seu esperit explorador i la seva mirada oberta. Com va succeir a Matisse, en gran mesura de l’impacte que havien generat en ell les màscares africanes, va trobar en un tractament expressiu que trencava els cànons occidentals, una manera de revitalitzar el llenguatge.    

5 maneres de descobrir Picasso amb els més petits

La millor manera d’acostar-hi els valors que es desprenen de l’obra de Picasso és fer-ho des d’ella mateixa, amb materials i activitats que despertin l’interès dels més petits. Per això volem proposar-te algunes idees que et permetin començar d’una forma senzilla i assequible.  

  • Visitar el museu

Els tres músics de Picasso al MoMA de Nova York Una bona idea per descobrir la seva obra és organitzar una visita al museu, una activitat que alimenta el pensament creatiu. A més, l’art contemporani sol generar desconcert en els petits i suscita una mirada crítica sobre la realitat.

El Reina Sofia de Madrid, el MoMA de Nova York o el Museu Picasso de París, Màlaga o Barcelona, són centres on hi podràs trobar obres seves. A més, alguns d’ells tenen programes educatius que t’ajudaran.  

  • Mirar, pensar i pintar

Si no tens un museu a prop, no et preocupis. Avui tenim la possibilitat de recrear l’experiència de mirar un quadre d’altres maneres. Procura presentar-ho d’una manera especial, generant interès i sorpresa, utilitzant un projector, cobrint-lo…           

Per als més nens, plastifica-ho perquè puguin manipular-lo tranquil·lament. Què em fa sentir? És alegre o trist? I després, som-hi! Com dibuixaria Picasso un cavall, una escala, un arbre…?  

  • Manualitats

Mes que una lliçó magistral, la millor manera d’entendre l’exploració que va conduir a Picasso cap al cubisme és experimentar-ho amb les pròpies mans. Prova amb manualitats com aquesta, dibuixant fragments i doblegant el paper per formar una mena de collage. Després, dóna-hi un cop d’ull als seus quadres cubistes

  • Altres llenguatges

El pensament analògic funciona d’allò més bé quan es tracta d’apropar-se a l’art sense coneixements, però també sense prejudicis. Pots preguntar-te, fora de les arts plàstiques, amb quina pel·lícula, llibre o música relacionaries un quadre seu.    

Sol funcionar escoltar música contemporània a les obres que mireu junts. A quina música s’assembla aquest quadre? Prova amb Stravinski: Pulcinella i La consagració de la primavera per a La flauta de pan i Les senyoretes del carrer d’Avinyó. Amb quin quadre relaciones cadascuna i per què?    Portada del llibre Pablo Picasso de VVKids

  • Pablo Picasso a les Històries Genials

“M’agradaria compartir amb tu aquesta reflexió: no hem de tenir por de provar coses noves. Reinventar-se una i altra vegada és una manera d’aconseguir que la vida no deixi de ser mai interessant. Atreveix-te a experimentar amb tota mena de colors, estils i tècniques, fins que acabis definint el teu propi estil!”

Així s’acomiada Picasso en el seu volum de “Històries Genials” dins de la col·lecció de Llibres per saber-ne més. Un llibre que és alhora una excel·lent eina perquè el pintor es posi a l’abast de nens i nenes.   

Un recorregut per la seva vida i la seva obra entranyable i pròxim, gràcies també a les il·lustracions d’Isabel Muñoz, capaces de captar tota la dimensió humana de Picasso, i construir un món càlid per als més petits que convida a romandre-hi. 

Si t’ha resultat interessant, t’agradarà conèixer altres històries genials com la de Marie Curie o Leonardo da Vinci.

Compartir:
FacebookTwitterLinkedIn

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *