La Carme Solé Vendrell és una il·lustradora i pintora amb una trajectòria de cinquanta anys que ha rebut reconeixement dins i fora de les nostres fronteres. Artista polifacètica, admirada per escriptors com Salvador Espriu o Gabriel García Márquez, a la seva obra hi destaca la il·lustració per a literatura infantil.

“Narrem amb imatges i de vegades hi posem paraules”, va afirmar en certa ocasió. I això és el que fa a Què ens fa feliços?, un llibre entranyable que aborda valors essencials, fa pensar i incita al diàleg entre nens i adults.

Les il·lustracions de la Carme Solé donen vida als dilemes que planteja el text de Marie-Agnès Gaudrat entorn de la felicitat. Parlem amb ella per conèixer la seva visió personal sobre els llibres infantils i l’art de la il·lustració.  

  • Vostè fa molts anys que es dedica a il·lustrar llibres infantils. Creu que es dona tota la importància que es mereixen, als llibres infantils?

En primer lloc, cal aclarir que parlem de bons llibres per a infants. És clar que en certs àmbits se’ls dona la importància que sens dubte tenen, però en general s’aprecia poc el seu gran valor com a part fonamental de l’educació dels infants.

  • Per a què ha de servir un llibre infantil?

Ha de servir per a coses tan bàsiques com ajudar els infants a entendre que el món és plural i que hi ha moltes maneres de viure. També els ha d’ajudar a comprendre l’entorn i els seus propis conflictes personals. Les il·lustracions en faciliten el camí.

  • Actualment els més petits tenen molts estímuls, molts dels quals tecnològics. Quin paper ha de tenir el conte infantil en la societat actual?

El conte ofereix als infants espais d’intimitat que els transporten a mons màgics i obren les portes de la imaginació. Espais de calma, de tendresa compartida sovint abans d’anar a dormir. Són espais de pau, que no troben en les noves tecnologies, que els tanquen en ells mateixos i els aïllen dels altres.

  • La il·lustració de llibres infantils ha d’aconseguir que els més petits s’identifiquin amb la història. Com s’aconsegueix?

Cal dir que un bon llibre per a infants ha d’interessar també els adults. Els infants no tenen prejudicis a l’hora de mirar les imatges i això fa que entrin sense traves en la història i per pròpia experiència sé que aquestes imatges formaran part dels records més màgics de la seva infantesa.

  • Què ha de tenir un conte o una història perquè Carme Solé vulgui il·lustrar-lo?

En aquest moment de la meva vida, per il·lustrar un llibre m’ha d’interessar el text, el que s’hi explica, però sobretot m’interessa com s’explica. La manera d’explicar una història fa que il·lustrar sigui una cosa màgica. També és important que il·lustrar tingui sentit, que aporti alguna cosa nova. Il·lustrar un bon text fa que el resultat sigui sempre molt millor.  

  • Si hagués de descriure els seus dibuixos en tres paraules, quines utilitzaria?

Aquesta pregunta és molt difícil de respondre. En tot cas diria en tres paraules el que he volgut que fossin els meus dibuixos: màgia, veritat i síntesi.

  • Digui’ns un requisit imprescindible que ha de tenir una il·lustració infantil.

Ha de tenir qualitat gràfica, expressivitat i contingut. En cap cas les imatges han de ser només decoratives si es vol transmetre alguna cosa a l’infant.

  • Què ens fa feliços?, un dels llibres que ha il·lustrat, planteja dilemes interessants que fan reflexionar. Com ha traslladat Portada llibre Què ens fa feliços il·lustrat per la Carme Soléaquest plantejament a les il·lustracions?

Tradicionalment, els animals han esdevingut un element molt útil per tractar temes conflictius. En el cas de Què ens fa feliços?, he plantejat imatges clares, en què el color i el tractament dels personatges juguen un rol essencial, donant pistes sense prendre partit per una o altra opció i sempre evitant el recurs de vestir-los per fer-los més humans.

  • A través de les reflexions, el llibre vol transmetre valors com l’empatia, el coratge, la solidaritat i la generositat. És difícil il·lustrar valors?

Il·lustrar mai és senzill i il·lustrar valors tampoc. No obstant això, el text de Marie-Agnès Gaudrat condueix el lector en aquesta direcció i les imatges van en el mateix sentit aportant la meva visió personal. Sembla una paradoxa que aquest sigui un dels llibres que m’ha fet més feliç d’il·lustrar.

  • Vostè també ha fet diversos tallers basats en aquest llibre. En què consisteixen? Quin és l’objectiu d’aquests tallers?

Amb l’experiència m’he adonat que els tallers tenen sentit quan prèviament els infants han treballat el llibre, quan saben alguna cosa de l’autor o de l’il·lustrador que els visitarà. Quan s’ha preparat la trobada, es crea una empatia extraordinària que fa que l’encontre sigui molt més profitós. Hi ha sempre el recurs de la màgia de dibuixar en directe però també és màgic que els infants dibuixin i facin els seus propis personatges. El diàleg que es crea sovint és de molta intensitat i és sempre sorprenent la lògica dels infants i la seva capacitat de pensament. L’objectiu d’aquests tallers/trobades és ajudar els infants a sentir o trobar el gust per la lectura i l’amor pels llibres.

  • Per acabar, què ens fa feliços?

Cadascú té les seves preferències a la vida, però si hi ha alguna cosa que ens fa feliços a gran part dels sers humans és el fet de donar, de fer servei cap als altres.

Carme Solé a la Setmana del Llibre en Català

Si t’has quedat amb ganes de més, ara tens una oportunitat per conèixer la Carme Solé i emportar-te un exemplar signat de Què ens fa feliços?

La trobaràs a l’Avinguda de la Catedral de Barcelona, durant la 37a Setmana del Llibre en Català! Busca’ns a l’estand de VV Kids (mòdul 37). Aquí tens les dates: 

  • Diumenge 8 de setembre

De 12.00 a 13.00h

  • Diumenge 15 de setembre

De 11.00 a 12.30h 

Si t’ha semblat interessant, no et perdis Què ens fa feliços? Claus per educar en la felicitat o aquests 4 consells per celebrar el Dia Mundial del llibre infantil.

Compartir:
FacebookTwitterLinkedIn

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *