Un dia com avui fa 85 anys, moria en un sanatori francès la científica polonesa Maria Skłodowska. Potser el seu nom no et sona, però si esmentem el nom pel qual se’l coneixia a França en prendre el cognom del seu marit, Marie Curie, segur que et sona una mica més.
Sàpigues el que sàpigues d’ella, parlem d’una de les científiques més importants de la història i guanyadora de dos premis Nobel. Les seves contribucions van ser molt importants no només per la seva aplicació i influència, sinó perquè fins i tot van arribar a crear nous camps científics, com el de la física atòmica.
Sobre la base dels descobriments de Henri Becquerel sobre l’urani i la seva capacitat per emetre radiacions, el matrimoni Curie es va posar a la feina. En primer lloc investigant sobre la pecblenda, un mineral compost principalment d’òxid d’urani.
Marie es va adonar que les mostres eren molt més radioactives que l’urani pur, de manera que al costat del seu marit Pierre es van disposar a trobar aquest altre element desconegut. Primer van trobar una pols fosca radioactiva que van anomenar Poloni, en honor al país d’origen de Marie Curie, Polònia. Però després van aïllar una substància encara més radioactiva, que per això van batejar radi.
El descobriment de les propietats d’aquestes radiacions va portar a una transformació radical dels principis de la química i la física que es coneixien fins llavors. Per això, en atorgar-los el Nobel en 1903, el President de la Real Acadèmia Sueca els va definir com “els heralds d’una nova era a la història de les ciències físiques”.
Totes aquestes recerques que havien arrencat amb el descobriment dels raigs X per part de Wilhelm Röntgen, també van propiciar el desenvolupament de moltes aplicacions mèdiques útils, tant per al diagnòstic com per al tractament.
Imagina per un moment la revolució que suposava veure el cos sense necessitat d’obrir-lo! Marie Curie va decidir aprofitar aquests beneficis durant la Primera Guerra Mundial: va crear unitats de raigs X mòbils i es va llançar al front de batalla, localitzant fractures, bales i restes de metralla en els soldats ferits.
I encara que fes falta molta recerca mèdica, la radioteràpia, utilitzant elements radioactius naturals, es va mostrar aviat eficaç en el tractament de malalties.
Tres lliçons de Marie Curie
Com has vist, la història de Marie Curie està repleta de lliçons que serveixen de motivació i són una excel·lent escola de valors per als més petits. Aquí tan sols t’oferim alguns exemples.
- Esperit científic
Si hi ha alguna cosa que transmet l’esperit científic de Marie Curie és passió per la recerca. Una barreja d’inconformisme, capacitat observadora, esforç i necessitat sempre de saber més. Una actitud necessària en qualsevol camp del coneixement.
- Generositat
La vida i l’obra de la nostra protagonista ens ensenya que la recerca científica ha de posar-se al servei d’ideals i valors humans, com ella va fer de manera desinteressada. La lliçó que el descobriment si té un valor, és el de compartir-lo amb el món.
- Una heroïna femenina
Si existeix una constant a la trajectòria de Marie Curie, són les dificultats que una vegada i una altra ha de superar per seguir endavant. Per exemple econòmiques, quan somiava amb anar a la Universitat. O de salut, quan va treballar durant anys exposada a altes dosis de radiació.
Però si un obstacle va ser tan gran com injust va ser el fet de ser dona. Això va impedir que fos acceptada a la Académie des sciences de França malgrat comptar amb dos premis Nobel, o que hagués de ser la primera dona que s’obrís pas com a catedràtica de la Sorbona.
Marie Curie a les Històries Genials
“Si a la vida he après alguna cosa, és que no hem de deixar que res freni la nostra vocació (…) Per desgràcia, sempre hi haurà qui cregui que ser diferent significa ser inferior en algún sentit. Demostra’ls que s’equivoquen! (…) Espero haver animat moltes dones a estudiar una carrera científica malgrat les dificultats que puguin trobar en el camí”.
Amb aquest preciós missatge per a nens i nenes s’acomiada Marie Curie a una de les novetats de la nostra col·lecció de “Llibres per saber-ne més”. Un llibre que apropa la seva figura i el seu exemple als petits a partir de 6 anys.
Amb text de Jane Kent i il·lustracions d’Isabel Muñoz, es presenta una Marie Curie còmplice i propera, que t’explica la seva història des de la seva infància i primers estudis a Polònia, fins al llegat de la seva filla i la seva néta també científiques.
Una línia temporal i un petit qüestionari final completen un volum tan atractiu com inspirador. I per a tu, quina és la principal lliçó que podem extreure per als més petits de Marie Curie?
Si t’ha interessat, t’agradarà descobrir Leonardo da Vinci, una història genial per als més petits o 6 grans inventors per als petits lectors.
Sense comentaris