Aquest any el Dia Internacional de la diversitat biològica arriba enmig d’una alarma internacional per l’accelerat ritme de desaparició de les espècies. No és casualitat que el discurs de la jove sueca Greta Thunberg hagi tingut tanta repercussió mediàtica.

La diversitat biològica és producte de la història evolutiva i inclou, en sentit ampli, tots els ecosistemes caracteritzats per la diversitat de vegetació i clima, la diversitat d’espècies i fins i tot la diversitat genètica de cada espècie.

Discursos com el de Thunberg denuncien una forma de vida que està amenaçant ja no el futur de la nostra civilització sinó la pròpia vida en el planeta. No obstant això aquesta “alarma internacional” no s’està traduint en decisions polítiques per complir amb les metes de Desenvolupament Sostenible per a 2030.  

Saber que l’impacte de l’acció humana ha provocat la reducció, només en les últimes 4 dècades, d’un 58% de la biodiversitat del planeta, hauria de ser suficient per sentir-nos responsables. Tot i que no tots tinguem la mateixa capacitat i el mateix grau de responsabilitat, tots en tenim una porció d’ella.       

Pot ser que tu no puguis fer tot el que el planeta necessita per fer front a la pèrdua de la diversitat biològica. Però el planeta sí necessita que tu facis el que puguis!              

Per això és tan decisiu el paper de l’educació des dels primers anys. No només per sensibilitzar a les generacions futures de manera que minimitzin el seu impacte en el medi ambient, sinó també perquè es preparin per a una realitat que ja és aquí. Dos nenes a un bassal per il·lustrar la diversitat biològica

Per què és tan important preservar la diversitat biològica? Tan senzill com impactant: d’ella depèn la vida de tots els animals, inclosa la teva, des de l’aire que respires fins a l’aigua que beus.  

Trencar la baula de les cadenes alimentàries significa desencadenar un efecte dominó en el que lògicament nosaltres també hi entrem. Abans d’això, també comporta altres fenòmens com l’aparició de plagues o l’augment de CO2 amb la pèrdua d’espècies vegetals.        

6 accions per preservar la diversitat biològica  

No et quedis només en l’escenari apocalíptic! Encara existeixen petites accions que pots dur a terme i ensenyar a fer a nens i nenes. No només pel major o menor impacte que puguin tenir, sinó especialment per educar en una actitud conscient.      

Aquest any, el Dia Internacional de la diversitat biològica es centra en el paper d’aquesta per a l’alimentació i la salut, i així cridar l’atenció sobre fenòmens com la desaparició de la biodiversitat agrícola i la pèrdua de coneixement sobre aliments locals.

Sobre aquesta temàtica i algunes més, et donem alguns consells fàcils perquè puguis emprendre accions a casa amb els més petits.  

  • Alimentar-se amb responsabilitat

Una acció molt educativa per als més petits és portar-los de compres per reflexionar sobre el consum d’aliments i les conseqüències que tenen. Ser selectiu amb el menjar o triar fruites i verdures de producció local pot ser una gran lliçó.    

  • Jugar a reciclar

El joc sol ser el millor camí per aprendre coses, i en aquest cas també. Millor que “reciclar”, és “jugar a reciclar”, ensenyant a casa a separar en cubells diferents els residus.     

  • Reduir el plàstic   

Millor encara que jugar a reciclar és no produir tants residus contaminants. Com ja saps, els residus plàstics s’han convertit en una de les grans amenaces a la diversitat biològica.

De fet, com ens recorda la divulgadora científica Sabrina Weiss a Exploradors de l’Oceà, podem parlar ja de l’oceà com una gran sopa de plàstic, on el 2050 el plàstic serà més abundant que els peixos.      

Amb objectius a curt termini, pots utilitzar alternatives al plàstic en tots els objectes quotidians, des d’usar un raspall de dents de bambú fins a emplenar la mateixa ampolla amb detergent a granel.       

  • Apagar la llum

És fonamental inculcar pautes de comportament respecte al consum energètic a casa. A més de bombetes de baix consum, apagar les llums o els aparells al no usar-los, i ensenyar a fer un ús mínim de la climatització són mesures imprescindibles.       

  • Utilitzar altres transports

Si els nens s’acostumen des de petits a utilitzar mitjans alternatius a l’automòbil serà més fàcil que de majors també el facin, en la mesura de les seves possibilitats i especialment a la ciutat.  

  • Conèixer la diversitat biològica  

Conèixer i cuidar la majoria de les vegades succeeix alhora. Es vol i es lluita per preservar allò que es coneix millor. Si vols fer-ho amb els més petits, és important que sigui d’una manera atractiva i clara, amb una visió pedagògica i sensible sobre el valor de la diversitat biològica.

Aquestes són algunes de les nostres propostes:

  1. Exploradors de l’Oceà

L’hem esmentat en parlar de reduir el plàstic. Amb aquest enorme volum no només descobriràs els secrets de l’oceà, el major hàbitat de la Terra, sinó que també aprendràs quines són les seves grans amenaces i què pots fer tu per protegir-lo

  1. Atles dels animalsPortada Atles dels animals el Dia de la diversitat biològica

Un atles per emprendre un viatge apassionant pels 5 continents, aprenent tot sobre animals i ecosistemes, de la mà d’homes i dones que van dedicar la seva vida a protegir i estudiar la diversitat biològica, com Charles Darwin, Konrad Lorenz o Dian Fossey.

A més d’aquests petits consells, pots aprendre més seguint les aportacions d’aquest dia a les xarxes socials amb etiquetes com #DiaDeLaBiodiversitat o #BiodiversitatÉsSalut.

Vols aportar altres consells? No dubtis a fer-ho amb nosaltres!

Si ha estat del teu interès, t’agradarà llegir sobre La fascinació per l’espai: 4 activitats i 5 lliçons o conèixer 5 activitats en família per construir la societat del futur.

Compartir:
FacebookTwitterLinkedIn

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *