Els orígens de la festa de carnestoltes es perden en el fons de la història i els historiadors no es posen d’acord, però tal com la coneixem nosaltres es remunta a l’antiguitat grega i romana. No obstant això, és enriquidor descobrir les diferents maneres de viure el carnestoltes, una festa que sol entusiasmar als més petits.
L’origen del lloc que ocupa en el nostre calendari cal buscar-lo a l’Edat mitjana i està lligat al cristianisme, relacionat amb la imposició d’un període de penitència (des del Dimecres de Cendra fins al Dijous Sant).
No és casualitat que la reacció davant el control sigui el descontrol: no es poden posar portes al camp, sempre ha estat així! La història està plena de casos. Per exemple, en el segle XVI Felip II es queixava del costum dels valencians (com farien els belgues en territori llavors de l’imperi espanyol) d’organitzar combats amb taronjes durant els carnestoltes.
Una festa tradicionalment relacionada amb la sàtira del poder i la diversió transgressora. Cap festa ha sobreviscut a tanta persecució i ha estat tantes vegades prohibides a tot el món!
Als nens i nenes, rebels per definició, els hi encanta precisament per això: acostumats a moure’s dins dels límits que els marquem, surten fora del temps “profà” com deia Mircea Eliade, per viure un temps “sagrat”, diferent, el d’una festa que convida a jugar i ser espontanis.
És cert que s’ha domesticat i ha perdut molt del caràcter rebel, però què hi ha més universal que desafiar les normes i jugar a ser un altre? Conèixer les maneres de viure el carnestoltes que té cada poble és una forma fantàstica d’acostar els nens a la diversitat cultural i a les tradicions, avui moltes vegades oblidades.
5 maneres de viure el carnestoltes que no et deixaran indiferent
Hi ha moltes maneres de recórrer el món més enllà dels mapes amb els seus rius, mars i muntanyes. A VVkids ho tenim clar: es pot fer per exemple a través de la cuina, els monstres i fantasmes, o les ciutats i monuments. És a dir, a través de la cultura, i el carnestoltes també ho és!
Nosaltres et proposem una llista de 5 maneres de viure el carnestoltes, tenint sempre en compte la perspectiva infantil i incloent algun no gaire conegut.
- Canàries, Espanya
De vegades es diu que a Europa hi ha tres tipus de carnestoltes: el mediterrani, el nòrdic i l’atlàntic. Doncs bé, encara que s’acostin a l’atlàntic difícilment podem situar els de Tenerife i els de Gran Canària en un d’aquests tres tipus. Uns carnestoltes que van sobreviure de forma més o menys clandestina a la prohibició del franquisme.
Si el de Tenerife destaca per l’estètica i l’espectacularitat, el de Gran Canària ho fa per la participació del poble i el caràcter. Trobaràs moltes activitats per a fer amb nens. Una de les més divertides a Tenerife és la del “Coso Infantil”, amb murgues i comparses que permeten gaudir de l’esplendor del carnestoltes a escala infantil.
- Colònia, Alemanya
L’11 de novembre a les 11.11 del matí es declara inaugurat el principal carnestoltes d’Alemanya i l’ànima de la ciutat travessada pel Rin, encara que no sigui fins molt després quan comencen els esdeveniments importants.
Aquest any serà el 28 de febrer, el Weiberfastnacht, dia en què les dones prenen simbòlicament el poder de la ciutat (i es dediquen a tallar les corbates dels homes). Un bon pla amb nens és la desfilada de carnestoltes del Rosenmontag (dilluns de roses), amb carrosses espectaculars des de les quals tiren unes 150 tones de dolços.
- Venècia, Itàlia
Una de les maneres de viure el carnestoltes més canòniques, cèlebres i elegants que existeixen! La pròpia ciutat de Venècia, amb tot el seu halo màgic és un atractiu per als més petits, però si et pots fer amb una típica capa veneciana de lloguer o simplement una màscara, la diversió serà inoblidable.
Això sí, hauràs de preparar la visita amb antelació i tenir mil ulls si vas amb nens, perquè especialment durant el carnestoltes la ciutat està abarrotada de turistes. Aquest any l’obertura és el 16 de febrer, tot i que el plat fort arriba al març. Emporta’t tant d’abric com de paciència!
- Oruro, Bolívia
Si Oruro és la capital del folklore bolivià és per coses com el seu carnestoltes. Declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, té el seu origen en ritus precolombins que van sobreviure burlant les prohibicions dels espanyols, en un sincretisme religiós de tradicions andines i catòliques que el fa molt interessant.
Milers de ballarins i músics recorren durant 20 hores sense parar el trajecte en una mostra sorprenent de gèneres musicals i danses (diablada, tinku, kullawada…). Nens i nenes tenen també un participació molt important des de molt petits, ballant per a la Verge del Socavón.
- Tokushima, el Japó
Un carnestoltes a Àsia? Val, al Japó no se celebra el carnestoltes, però realment el “Awa Odori” durant quatre dies és el més semblant al que coneixem com a tal. O si no, què fan totes les escoles de dansa (ren) desfilant amb disfresses, omplint de color i ritme els carrers de la ciutat?
Una festa molt familiar en la qual els nens també formen els seus propis grups de dansa encara que es mantinguin lluny del sake que acompanya durant la festa als adults. Això sí, el seu origen històric està lligat a dates diferents a les nostres: del 12 al 15 d’agost.
Coneixes altres maneres de viure el carnestoltes amb nens? Com es celebra el carnestoltes a la teva ciutat? Explica’ns-ho!
Sense comentaris