Més enllà de ser present en el ODS 5 sobre la igualtat de gènere, des del sector educatiu no podem oblidar el paper essencial que han tingut les dones com a motor de canvi. I això no només per reivindicar dones oblidades, sinó per reclamar la igualtat d’oportunitats de lideratge a tots els nivells decisoris, també a l’educació.
Les dones en la història de l’educació han estat, en moltes ocasions, punta de llança de grans transformacions que van haver d’enfrontar-se a estructures tradicionals. Moltes d’elles assentades i difícils de canviar, perquè al seu torn es basaven en una mentalitat, una manera de veure i situar-se en el món, repetida durant segles.
8 dones en la història de l’educació
La renovació pedagògica té, en moltes ocasions, nom de dona. Et presentem tan sols una selecció destacada de 8 d’elles!
-
Maria Montessori (1870-1952)
Pràcticament en totes les llistes que féssim seria present ella. La influència que ha tingut i continua tenint és indiscutible, perquè si alguna cosa era Maria Montessori, era una avançada al seu temps. Des del seu treball a principis del segle passat a “La Casa dels Nens”, un laboratori pràctic d’idees que es resumeix en El mètode de la pedagogia científica aplicat a l’educació infantil a les Cases dels Nens (1909), va canviar el concepte clàssic de docència, posant als nens en el centre de l’aprenentatge.
-
Élise Lagier-Bruno (Freinet) (1898-1983)
En alguna ocasió t’hem parlat del pedagog francès Célestin Freinet, pare d’un model educatiu que va canviar la pedagogia moderna. Malgrat això, moltes vegades s’oblida que Élise Lagier-Bruno, la seva dona, va ser no només fundadora del moviment Freinet sinó una pedagoga molt innovadora.
Élise va fer importants contribucions en el camp de l’ensenyament artístic i la didàctica de les ciències naturals. I de fet, sense ella, la pedagogia Freinet no hauria tingut ni molt menys la difusió que va tenir.
-
Olga Cossettini (1898- 1987)
Influïda per Montessori, Olga Cossettini va ser una d’aquestes ments innovadores que va canviar el concepte d’educació, connectant les aules amb el món exterior i la realitat social en la qual s’hi insereixen. Al costat de la seva germana Leticia, va treballar intensament per transformar les estructures anquilosades de l’educació argentina a principis del XX. El seu concepte de “Escola Activa”, no obstant això, va traspassar les fronteres per arribar a influir en plantejaments innovadors sobre l’aprenentatge a tot el món. Aquest documental dirigit per Mario Piazza, demostra el potencial del seu llegat.
-
Rosa Sensat i Vilà (1873-1961)
L’educadora catalana Rosa Sensat i Vilà va canviar la mirada sobre l’ensenyament-aprenentatge, apostant per una escola pública, activa, mixta, compromesa amb la societat i oberta a la creativitat. Però sobretot, és coneguda per la seva “Escola del Bosc” a Barcelona; entre altres coses, vivencial, comunitària, basada en l’experimentació i a l’aire lliure. El seu llegat continua viu en l’Associació de Mestres Rosa Sensat, fundada el 1965 per la pedagoga Marta Mata.
-
Margarita Comes Camps (1892-1972)
La didàctica de les ciències li deu molt a la professora Margarita Comas Camps. I si ens referim a Espanya, li deu gairebé tot. Al seu prometedor treball com a investigadora (Doctora en Biologia per la Universitat Central de Madrid) i divulgadora de prestigi, li va afegir un compromís vital amb l’educació com a motor de transformació social, a més de treballar en labors humanitàries durant anys. La Guerra Civil i l’exili van esborrar de la memòria un llegat a reivindicar.
-
Josefa i Elisa Úriz Pi (1883- 1958 i 1893-1979)
No hem pogut separar-les: les germanes Úriz Pi van ser pioneres en moltes iniciatives que avui tenim incorporades a la pràctica educativa, i això els va costar haver d’enfrontar-se no només a prejudicis sinó també al poder polític. Aquestes dues navarreses nascudes en el segle XIX tenien propostes que es fan a les aules del XXI, però també un compromís social que els va suposar molts problemes.
Josefa i Elisa van liderar reivindicacions feministes, van participar en la resistència antifeixista, van crear colònies d’ajuda als nens víctimes de la Guerra Civil… Elisa va ser, a més, una lluitadora pels drets infantils i de la seva iniciativa perquè la infància tingués “el seu 8 M”, va néixer el Dia Internacional del Nen.
-
Zulu Sofola (1935-1995)
Zulu Sofola va destacar especialment per la seva prolífica obra com a dramaturga, però la seva empremta educativa a Nigèria és inesborrable. Després de completar els seus estudis als Estats Units gràcies a una beca i un doctorat al seu país natal, es va convertir en la primera dona africana a impartir classes de teatre en la Universitat. Una pionera que encara assenyala el camí de moltes joves africanes.
-
Mary Lorna O’Brien (1932-2020)
Mary Lorna Miller, del poble Wongatha –original de la regió de Goldfields (Austràlia)– va haver d’obrir-se pas no només com a primera dona aborigen a completar estudis superiors a Austràlia, sinó com a part d’una minoria discriminada i perseguida. Segrestada per l’Estat i apartada de la seva família com tantes altres nenes aborígens, va arribar a formar part del Ministeri d’Educació, després d’un quart de segle dedicada a l’educació del seu poble. Va esdevenir una inspiració per a moltes nenes i dones australianes.
Vinculat a l’ODS 5 (“Igualtat de gènere”), tant en el nostre projecte DUAL per a batxillerat com a Comunitat en Xarxa per a Secundària o a Comunitat Zoom per a Primària, trobaràs una reivindicació de moltes altres dones en la història, moltes d’elles injustament oblidades.
Que totes elles et serveixin per a tirar del fil durant tot l’any, i descobrir moltes més!
Si t’ha resultat interessant, t’agradarà 8 grans dones que van canviar el món o aquest retrat pedagògic de Maria Montessori.
Sense comentaris