Avui és el Dia Mundial de la Lògica, que es celebra només per segon any, promogut per la UNESCO. Una jornada que volem aprofitar per recordar la importància del pensament lògic en l’educació dels més petits.

Per què avui? El 14 de gener és una efemèride important, que coincideix amb el dia del naixement d’Alfred Tarski (1901) i de la mort de Kurt Gödel (1978), dos noms molt importants en la història del pensament lògic.

Tarski va ser un dels lògics més brillants del segle XX, amb importants contribucions a la filosofia del llenguatge o a la fonamentació de la matemàtica. D’altra banda, no és exagerat afirmar que l’obra de Gödel i els seus teoremes de incompletitud van suposar una commoció per a la lògica i el pensament matemàtic occidental.

No en som prou conscients, però el pensament lògic ens envolta i ha estat crucial per al desenvolupament del coneixement, la ciència i la tecnologia. Per tant, és un motor de transformació que es troba pertot, des del raonament més senzill fins a les aplicacions d’Intel·ligència Artificial.

5 Beneficis del pensament lògic

Tots naixem amb la capacitat de desenvolupar-lo, però que ho fem o no dependrà de la seva estimulació. Que paper ha de tenir en l’educació? Per què és important inculcar el pensament lògic en els més petits? Són molts els beneficis que té fer-ho, però t’expliquem 5 importants.

  • Resolució de problemes

Tant l’anàlisi com la resolució de problemes depèn en gran manera de la capacitat per expressar-los en termes lògics. I això és perquè el pensament lògic ens permet entendre’ls millor: una base excel·lent perquè l’Aprenentatge Basat en Problemes (ABP) sigui un èxit.

  • Capacitat d’abstracció

Relacionat amb l’anterior, la lògica ens permet anticipar-nos i pensar situacions i objectes que no tenim davant. Una educació rica en aquest aspecte explotarà la creativitat i donarà lloc a un adult amb gran capacitat per al pensament abstracte.

  • Desenvolupament del pensament crític

Gran part dels prejudicis i generalitzacions estan basats en fal·làcies lògiques (“Tots els X són I”…). El foment del pensament lògic comporta el desenvolupament del pensament crític, capaç de raonar i seleccionar entre totes les opinions i afirmacions sobre el món.

  • Facilitat d’assimilació

El pensament lògic aporta una espècie de prestatgeria per ordenar les grans masses d’informació i dades als quals estem exposats, i enforteix la memòria. Plantar la llavor de la lògica és la millor manera que la planta de l’educació futura tingui arrels robustes.

  • Una eina de futur

Gran part dels llenguatges la informació que exigeixen les noves professions digitals estan basats en formalitzacions lògiques. Com més aviat millor ens familiaritzem amb això, més facilitat tindrem en el futur per a aprendre’ls.

2 propostes lúdiques i atractivesPortada Programa com un geni

La millor manera d’acostar els beneficis del pensament lògic als més petits és fer-ho amb el més immediat i atractiu, adaptant els materials a cada edat. Les nostres 2 propostes són diferents, però les dues utilitzen jocs per treballar la lògica.

El gran llibre dels jocs mentals

Un llibre de gran format pensat per a nens i nenes a partir de 8 anys, però amb jocs de diferent dificultat. “Desafiament astronòmic”, “Passeig espacial”, “Tres en suma”… Mitjançant jocs de taula d’estratègia, càlcul o agilitat mental, aquest llibre de gran format et permet treballar el pensament lògic.

Programa com un geni 3

Després de l’èxit del primer i el segon, ha arribat el tercer! Un llibre per crear pas a pas les teves pròpies aplicacions amb App Inventor, familiaritzant-se amb el codi de programació i entrenant la ment per a resoldre problemes de manera computacional.

A més de les instruccions per a començar des de 0 amb el programari Mit app Inventor, trobaràs els enllaços per descarregar tots els materials i les imatges necessàries per fer-ho.

Explica’ns la teva manera de treballar el pensament lògic amb els més petits!

 

Compartir:
FacebookTwitterLinkedIn

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *