Ningú no oblidarà tot el que hem viscut aquest 2020, i molt menys la comunitat educativa, un dels col·lectius que més en primera persona ha patit les conseqüències de la pandèmia.
Des del tancament de les escoles com una de les primeres mesures al març, fins a l‘adequació dels centres a tots els nivells per a encarar el nou curs escolar. Pel camí, milers de canvis, d’històries, d’incerteses, de dubtes… i també segur, d’algunes alegries.
A Vicens Vives hem volgut estar al vostre costat en un moment en el qual l’educació digital ha passat a ocupar un espai central per al desenvolupament del curs. Tots ens hem hagut de reinventar en un temps rècord per no deixar els nostres alumnes a mig curs escolar. Els docents heu superat el repte! I a Vicens Vives us hem intentat proporcionar les eines per a aconseguir-ho:
- Vicens Vives Innova
La formació, i sobretot l’adaptació a un nou escenari educatiu, va ser una de les principals necessitats dels docents. Tancats a casa, sense contacte amb els alumnes, sense temps de preparació, a través d’una pantalla. Com es poden fer classes en aquesta situació?
Per donar resposta a aquesta necessitat, a Vicens Vives vam crear un espai de diàleg i trobada amb els principals especialistes en innovació educativa i educació digital: Vicens Vives Innova.
Durant tres mesos es van realitzar unes 40 sessions per a compartir noves metodologies i eines educatives. 50 mil inscripcions de 50 països diferents van seguir en directe les experiències, dividides en diferents temàtiques:
- Experiències educatives. Vam aprendre les principals eines per gravar les classes amb Rafa Ávila, com gestionar de manera eficaç l’aula virtual amb Miquel Flexas o estratègies d’avaluació online amb Jaume Feliu.
- Formació per a famílies. Amb el tancament de les escoles, les famílies van passar a ser part activa del procés d’aprenentatge. Noms propis com a Senador Pallero ens va explicar el seu Manual per educar els nostres fills en temps d’incertesa, o Rodolfo d’Angelis va compartir les seves Pautes de comunicació per a pares sense GPS.
- Ensenyament d’idiomes. L’ensenyament d’idiomes també va haver d’adaptar-se a la nova situació. Creating a reading environment, en anglès, o Ados: els grands acteurs, en francès, van ser algunes de les experiències amb els idiomes de protagonistes.
- Propostes per al nou curs. I el curs que ve, què? Gràcies als webinars sobre el projecte en Xarxa, us vam poder explicar el nou projecte per a secundària, així com altres propostes de religió o francès.
- Llicències obertes durant el confinament
El tancament sobtat de les escoles va deixar a molts centres educatius paralitzats, sense opcions de poder seguir amb les classes des de casa. Per això, en quatre dies vam posar a disposició de tota la comunitat educativa el nostre catàleg de continguts curriculars i recursos digitals: un accés lliure i obert a més de 600 títols en un entorn 100% digital que va permetre a moltes escoles continuar amb la formació acadèmica i, en la mesura que sigui possible, minimitzar la crisi sanitària.
La vostra capacitat d’adaptació va ser espectacular! 60 mil consultes a la nostra web i un trànsit que va multiplicar per 5 l’habitual. Si vam poder contribuir a facilitar la tasca de docents, estudiants i familiars, ens donem més que satisfets!
- Entrevistes en el blog de Vicens Vives
Amb l’objectiu d’oferir diferents punts de vista i de reflexionar sobre el canvi que està experimentant el sector educatiu, hem incorporat en el nostre blog una secció d’entrevistes, en la qual referents educatius internacionals ens comparteixen les seves experiències. Esperem que siguin útils i inspiradores!
Amb Nélida Zaitegi hem parlat sobre els reptes als quals s’enfronta la comunitat educativa, amb Jessica Lahey reflexionem sobre la relació entre pares i fills, autoestima o educació emocional, John Ratey ens va parlar del seu estudi a 300 estudiants i amb Juan de Vicente Abad aprofundim en la gestió de conflictes i convivència.
Són només alguns dels noms que han passat per la nostra secció d’entrevistes però tenim molts més preparats per a l’any que ve, perquè les experiències dels especialistes en les seves matèries, ens ajuden a avançar!
L’èxit d’aquestes iniciatives ens impulsa a continuar desenvolupant projectes per a tu. Encarem el 2021 amb optimisme, sabent que la pandèmia quedarà enrere i que els aprenentatges que hem adquirit en xarxa ens permetran afrontar tots els escenaris educatius possibles.
Per un il·lusionant 2021!
Sense comentaris