És difícil imaginar una vida lectora adulta sense haver tingut una relació constant i positiva amb els llibres des de petits, o sense haver gaudit de jugar amb llibres. Si practiques el noble i saludable costum de llegir, segur que recordes els primers.
Potser recordes la seva olor, les seves formes i colors… si és així, és perquè els vas incorporar en la teva vida infantil. Perquè viure els teus llibres significa, sobretot, jugar amb llibres! I és que més que un homo sapiens som un homo ludens, un animal que juga.
Malgrat que a la pràctica en la nostra cultura no se li ha donat al joc la importància que té, a la pedagogia hi trobem molts exemples d’autors influents que sí ho han fet.
Hi ha una llarga tradició des de Karl Gross, que veia en el joc un avantatge adaptatiu, fins a Jean Piaget i la seva idea que juguem per a comprendre, passant per Lev Vygotski i la rellevància del joc en la seva psicologia del desenvolupament.
Però és Johan Huizinga qui demostra la importància essencial del joc. La seva tesi és tan simple com contundent: el joc és la base de la cultura humana en tots els seus aspectes. La primera frase del seu clàssic Homo ludens (1938) és “el joc és més vell que la cultura”.
En el joc ens descobrim, i el joc ens obre la porta a la cultura. Per això, segurament jugar amb llibres és un dels exercicis de major llibertat que se li poden regalar a nens i nenes.
5 idees per a jugar amb llibres
De tot això parla el lema de VVKids Viu els teus llibres! que es proposa que els llibres estiguin presents en tots els detalls de la vida dels més petits, des que s’aixequen fins que se’n van a dormir, passant pels seus moments d’intimitat i joc.
Per això et fem 5 propostes diferents per jugar amb llibres. Totes diferents pensant que cada persona ho és, però totes elaborades per enamorar-se dels llibres.
El millor exemple d’aquesta proposta, es troba a la col·lecció de “Llibres joc”. En ella, El gran llibre dels jocs de taula recupera els jocs de taula clàssics ambientant-los en els escenaris de contes populars, de Hansel i Gretel a El llibre de la selva.
Si parlem de jugar a llibres no poden faltar els llibres de buscar i trobar: un clàssic que suporta el pas de les generacions i que entrena la capacitat observadora. En aquest cas, amb la complicitat d’un personatge entranyable com el Llop Lupi, que li dóna una orientació tan narrativa com lúdica al llibre.
Un llibre que si bé no t’introdueix en un món literari, et convida a crear bons hàbits utilitzant el ioga d’una manera lúdica, i t’ensenya que un llibre pot ser el millor company cada dia, del matí fins a la nit.
Hi ha molts nens que se’n van a dormir amb Monstres capgirats i el mateix ha succeït amb El retorn dels monstres capgirats. Què vol dir? Que amb un llibre resistent, amb el qual nens i nenes a partir de 3 anys poden jugar solos, estan aprenent que el llibre com a objecte pot ser fascinant i atractiu.
Per a jugar amb llibres a vegades n’hi ha prou amb que aquests es converteixin en alguna cosa més que llibres. És el que succeeix amb els llibres puzle, que a més de ser llibres per llegir, són també per pintar i muntar puzles. Si a més es fa amb relats immortals com les Faules d’Isop, què més es pot demanar?
Quin és el teu preferit? Algun important que ens hàgim deixat? Comparteix-ho amb nosaltres!
Sense comentaris