Si l’aprenentatge col·laboratiu és un d’aquells conceptes que es posen sobre la taula per parlar d’innovació educativa, la situació derivada de l’actual crisi, per a la sortida de la qual ens anem preparant, porta a molts docents a preguntar-se com dur-lo a terme

Com ja sabràs, Vicens Vives ha reaccionat ràpid oferint recursos didàctics gratuïts i posant en marxa el projecte Vicens Vives Innova, l’espai de trobada amb els principals especialistes en educació digital i innovació educativa.       

Els nous escenaris de treball online permeten una interacció capaç de superar els límits d’espai i temps. I el contrast d’idees, el diàleg, té una funció crucial en el procés d’aprenentatge. Com posar en marxa un aprenentatge col·laboratiu en la nova situació?

Existeixen moltes eines, però més enllà d’elles es tracta de transformar la lògica de l’educació. L’aprenentatge col·laboratiu part d’una perspectiva que té en compte els límits i possibilitats de la nostra capacitat cognitiva.

El procés d’aprenentatge comença amb la percepció d’un input sensorial, i després existeix un complex procés influït per molts factors que condicionen l’atenció o la motivació, entre els quals fisiològics com el cansament, i ambientals, com l’organització de la informació, el soroll… 

Però hem d’entendre aquesta percepció dins dels nous paradigmes de la ment, és a dir, com un acte complex dins d’un entramat social. Això vol dir, que l’aprenentatge col·laboratiu és crucial perquè aquest procés sigui fèrtil.    

Fer-ho amb eines digitals és una oportunitat per ensenyar als alumnes a ser creadors de contingut de qualitat, que al seu torn revertirà en la seva pròpia formació i la dels seus companys. 

I en tornar a l’ensenyament presencial, el fet de conèixer i aplicar aquestes eines només podrà significar un enriquiment de l’experiència d’aprenentatge.  

7 eines digitals per a l’aprenentatge col·laboratiu

Amb un registre senzill i una versió gratuïta suficient en la immensa majoria d’ocasions, Nearpod és de gran ajuda tant per organitzar el treball a l’aula com per agilitzar la interacció entre docent i alumnes. 

Un dels seus punts forts és sens dubte la seva gran usabilitat. Es tracta d’una plataforma que permet compartir documents de text i imatge amb facilitat i de manera combinada. I amb això, crear taulers col·laboratius per a generar tasques que es comparteixen a l’aula.    

  • Screencast i vídeos

Un simple enregistrament de les classes no és la solució tot i que sigui el primer que ve al cap quan pensem en el concepte de “classes a distància”. Tampoc és suficient amb els recursos audiovisuals per a posar en marxa un projecte conjunt.      

No obstant això, més enllà de la planificació, en moltes ocasions la pròpia naturalesa dels recursos digitals provoca que els estudiants tinguin un actitud activa i posin el seu treball en comú. És el que succeeix amb els screencast com a recurs de generació de contingut.     

Per a l’enregistrament audiovisual de la pròpia pantalla existeix programari com Cam studio en Windows o QuickTime en Mac. Quelcom més elaborat és l’opció de Google Screencastify com també Screencast-O-Matic.

A més d’oferir-te un tutorial molt complet de Screencast-O-Matic, Rafa Ávila t’explica totes les seves possibilitats en el primer dels Webinars de Vicens Vives Innova. A més, et parla d’altres recursos com les presentacions i l’ús de pissarres digitals.  

  • Murs col·laboratius amb Padlet

Si alguna cosa és important en l’aprenentatge col·laboratiu és compartir espais de treball, en els quals la percepció visual de les tasques sigui immediata i global. Precisament Padlet és una eina que et permet aconseguir-ho en temps rècord.

Amb ella podràs compartir contingut multimèdia o activitats, a més de generar debats oberts. I el més important: la seva facilitat d’ús convida a participar. Trello és una altra opció molt utilitzada i que permet donar-li gran fluïdesa als ritmes de treball compartit entre diverses persones. 

Com ja sabràs, el ABP (Aprenentatge Basat en Projectes) activa competències comunicatives, socials i lingüístiques. Com aplicar un enfocament d’aquest tipus si no podem trobar-nos a l’aula?  

La plataforma Stormboard és una excel·lent eina que permet organitzar-se en l’assignació i distribució de tasques així com administrar grans quantitats d’informació. Però per sobre de tot, és la forma més pràctica de fer el primer pas de tot projecte: la pluja d’idees

L’aprenentatge basat en problemes és tant una estratègia com una magnífica eina didàctica que promou l’autonomia dels alumnes.   

Una de les eines digitals que pots utilitzar és BeChallenge, una plataforma dissenyada per docents i de gran versatilitat, que afavoreix el treball en equip, oferint recompenses i sistemes d’avaluació i reflexió sobre el treball realitzat.  

L’avaluació és una part important de l’aprenentatge col·laboratiu. I a més de tenir lloc al llarg del procés, ha de donar-se en equip; de no ser així, no estaríem tancant el cercle. Quizizz és una magnífica opció, pel seu disseny atractiu i la capacitat per a generar dinàmiques divertides de manera senzilla.   

Ignacio Martín Jiménez, que parla d’aprenentatge col·laboratiu online però subratlla que es refereix a aprenentatge de proximitat, t’explica perfectament com utilitzar-la i què pots fer per a treure-li tot el partit a la teva aula. 

Gestionar l’aula física o virtual és sempre un repte. Quan es tracta de dividir les tasques en un projecte d’aprenentatge col·laboratiu, Classroomscreen és una eina molt pràctica. De nou, la seva senzillesa i versatilitat són les claus del seu èxit. 

Per on començar? Més enllà d’eines, el que t’ajudarà és tenir clar com gestionar l’aula virtual, amb les seves condicions i possibilitats, com t’ho explica amb tot detall Miquel Flexas en l’Experiència VV2 de Vicens Vives Innova.   

Coneixes altres recursos d’utilitat? Comparteix-ho amb nosaltres i amb docents com tu!

Si t’ha resultat interessant, t’agradarà començar a aprendre amb Vicens Vives Innova o aquests avantatges de l’educació a distància.

Compartir:
FacebookTwitterLinkedIn

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *