Incorporar jocs o reptes divertits a la dinàmica quotidiana de l’aula, ajuda als nens i nenes a sentir-se més motivats per allò que estan aprenent. L’escola ha de ser un espai que proporcioni als alumnes experiències positives que afavoreixin l’exploració, la curiositat i la construcció del seu propi pensament

La millor manera de fer-ho és mitjançant estímuls que els desafiïn, és a dir, reptes divertits i dinàmics que puguin solucionar per si mateixos!

És per això, que en aquests exercicis recomanem que la figura adulta sigui molt discreta, del que es tracta és que els nens aprenguin a ser el més autosuficients possible, que posin en pràctica les seves capacitats i habilitats per si sols.

Niños jugando en el suelo

3 Reptes divertits per fer a l’aula

  1. La capsa dels reptes:

Aquesta és una activitat molt fàcil de realitzar i que, a més, es pot adaptar a qualsevol matèria. Es tracta d’introduir dins d’una capsa diferents targetes amb reptes divertits per desenvolupar a l’aula. Us aconsellem que molts d’aquests es duguin a terme en parelles o en grup, així també es pot fomentar el treball en equip, la cooperació i la col·laboració.

Podeu utilitzar aquest mètode per treballar temes apresos a classe, com poden ser:

  • Escriure paraules que comencin o acabin amb les mateixes síl·labes.
  • Realitzar operacions mentals
  • Fer preguntes de cultura general o motius específics tocats a l’aula
  • Petits treballs manuals o dibuixos
  • Imitar personatges
  1. El repte de la setmana.

Es tracta de proposar un repte o un problema cada setmana sobre qualsevol assumpte, tot i que és preferible que siguin temes reals i d’actualitat, per tal que els alumnes reflexionin i proposin diferents solucions a les situacions que s’estan vivint. A finals de la setmana es decideix quina ha estat la resposta més original o més efectiva i s’enganxa a la paret, creant així un mural d’actualitat.

Amb aquesta activitat els alumnes posen en pràctica la seva capacitat crítica i deductiva, alhora que és una bona manera d’introduir successos d’actualitat. Així i tot, també es pot fer amb motius més acadèmics com per exemple proposar un problema de matemàtiques o una endevinalla.

  1. Targetes de memòria

Has jugat mai al Memory? T’has plantejat mai que pot ser una molt bona eina per fer a l’aula? És un mètode divertit i educatiu que els ajuda a desenvolupar una millor memòria visual, i a partir del qual es poden ensenyar nous conceptes, repassar-ne d’antics, aprendre noves paraules o altres idiomes.

Podeu utilitzar aquest format per fer preguntes, és a dir, dividir les targetes en dos grups: preguntes i respostes. D’aquesta manera els alumnes hauran d’anar trobant les respostes de cada pregunta per mitjà de la memorització i la repetició visual.

A més de ser una tècnica efectiva i dinàmica, es pot traslladar a qualsevol matèria i grau educatiu!

 

Segur que aquestes activitats us seran d’utilitat! També et pot interessar: El gran repte, despertar el pensament crític a l’aula o 10 dinàmiques per treballar en grup a primària i secundària. 

Compartir:
FacebookTwitterLinkedIn

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *