No és casualitat que des de 1956 el premi considerat “Nobel” de la literatura infantil i juvenil porti el nom de Hans Christian Andersen o que el Dia del Llibre Infantil coincideixi amb el del seu naixement. La prolífica obra de l’escriptor danès va marcar un punt d’inflexió en la història de la literatura infantil i és un clàssic del gènere.
Sobre l’estructura tradicional del conte de fades, Andersen va construir una obra molt personal, de gran valor literari. Es tracta de contes replets de valors, però on el pes no s’hi troba tant en una moralina final, com en la capacitat de mostrar la realitat amb totes les seves contradiccions.
Un dels trets principals dels relats d’Andersen és la mirada irònica sobre la realitat. Una arma molt valuosa per poder alimentar una distància crítica que ens permeti reflexionar sobre els grans valors humans a partir d’històries aparentment petites.
I és que malgrat l’èxit que va tenir la seva obra, el mateix Andersen va ser una persona que mai va acabar d’encaixar al món, com queda de manifest a la seva autobiografia, a la qual va dedicar tants d’esforços. Precisament d’aquest conflicte vital va néixer una obra intel·ligent i commovedora.
Però no parlem de contes només per a nens. “Atrapo una idea per a adults que explico després per als nens”. És a dir, amb el vigor, la mirada fresca i la senzillesa necessària. També amb l’humor i la fantasia.
Tots tenen quelcom poderós i màgic que atrapa de seguida al lector, i els seus personatges estan dotats de relleu dramàtic i una gran profunditat psicològica que transcendeix el tradicional conte de fades.
Per això allò fantàstic en els contes d’Andersen ens serveix per aprendre tantes lliçons sobre la realitat: perquè està envoltat de tanta precisió i alè poètic, que els límits de fantasia i realitat es desdibuixen.
En un moment com l’actual, quan es pretén construir una bombolla d’aïllament al voltant dels més joves i es ven un concepte fals de felicitat, Andersen sembla més necessari que mai. L’esperit romàntic dels seus contes ensenya que el mal existeix i que no sempre els finals són feliços.
Proposta didàctica sobre els contes d’Andersen
La lectura dels contes d’Andersen mai deixa indiferent als nens. Aquesta admiració és una oportunitat magnífica per reflexionar des de joves, però també per alimentar la creativitat literària.
Per això aquesta proposta didàctica recorre a alguns dels seus contes més cèlebres per aprofitar el seu gran valor literari i anar més enllà del text extraient lliçons de valors humans: amistat, generositat, tolerància, constància…
Una esplèndida lliçó per a l’educació primària!
- El rossinyol
En aquest relat, Andersen posa en la imatge d’un rossinyol desitjat per l’emperador de la Xina una profunda reflexió sobre el paper de l’artista i la relació entre bellesa natural i bellesa artificial. Una qüestió d’actualitat!
Comença treballant des del propi text: Què li regala l’emperador al rossinyol i què perd aquest? I més enllà del text, podries prescindir de l’art en la teva vida? Demana exemples del que emociona als alumnes.
- L’aneguet lleig
Poques al·legories del creixement més conegudes que aquesta creació d’Andersen, que ens parla del pobre aneguet que pateix la intolerància i el menyspreu dels altres. Un conte que et servirà per treballar el valor de la diversitat i l’empatia. Planteja la pregunta: T’has sentit alguna vegada rebutjat?
- Polzeta
La diminuta protagonista d’aquest conte emprèn un viatge que la transformarà. Treballa la comprensió del text amb preguntes com ara: per què Polzeta no desitja casar-se amb el talp? Per què opina la rata que ha de fer-ho?
Un conte senzill però amb molts personatges que es presta a la representació a l’aula, on cada alumne pot triar per torns la veu de cadascun d’ells.
- La petita venedora de llumins
Un conte molt trist però alhora il·luminat per l’esperança, capaç de transmetre valors fonamentals com l’esforç o la compassió, tan urgents en l’actualitat. La crua descripció de la desigualtat social que fa Andersen pot ser una ocasió per demanar als alumnes que investiguin sobre casos actuals de treball infantil.
- La sireneta
Un relat profundament poètic i replet d’al·legories sobre la valentia, la constància, la riquesa de la diversitat… Una història d’amor que posa al lector davant de dilemes morals que pots portar a l’aula: Hem d’acceptar acceptar les nostres limitacions o sacrificar-nos per alguna cosa tot i que sembli impossible?
La figura mitològica de la sirena és fantàstica per tenir un contacte amb la literatura clàssica i les bases de la cultura occidental: demana’ls que investiguin sobre Ulisses i la seva manera d’evitar l’encanteri de les sirenes en L’odissea.
Els contes d’Andersen en la col·lecció Cucanya
Els contes d’Andersen tenen un lloc d’importància en la col·lecció Cucanya, els llibres de la qual destaquen precisament per les seves guies didàctiques i per estar il·lustrats per la mà d’artistes nacionals i internacionals de prestigi.
Aquest és el cas de P. J. Lynch -guanyador de la Kate Greenaway Medal en dues ocasions- o el llorejat il·lustrador britànic Christian Birmingham. De la mateixa manera que aquestes il·lustracions enriqueixen l’experiència de lectura, també ho fan la guia didàctica.
En ella està basada la nostra proposta didàctica! Aquests contes els pots trobar a El rossinyol i altres contes i a La sireneta, amb la cuidada versió i activitats de Francisco Antón, dividides en aquelles que permeten millorar la comprensió lectora i d’altres que comenten el text i proposen interessants tasques creatives a partir d’ell.
A més d’aquests trobaràs altres com La Reina de les Neus o El soldadet de plom i L’aneguet lleig a la col·lecció Pinyata.
Ens agradaria que els poguessis portar a l’aula i volem posar-t’ho més fàcil encara. Per això, et convidem a participar al sorteig de la nostra pàgina de Facebook, i emportar-te una magnífica col·lecció de contes d’Andersen!
Si t’ha semblat interessant t’agradarà la proposta didàctica de Cims borrascosos o la proposta didàctica de Contes savis.
1 Comment
zzzzzz