L’ús de drons, tant dins com fora de l’aula, pot suposar una motivació extra per als estudiants, a més de complementar una metodologia de caràcter pràctic i actiu, amb els alumnes com els absoluts protagonistes, un aprenentatge manipulatiu, learning by doing, design thinking o aprenentatge per descobriment, com tinguem a bé denominar-ho.

Algunes d’aquestes idees per a fer les nostres classes més innovadores i atractives, encuriosint dels alumnes, són les següents:

1.- Creació d’un dron: els alumnes aprendran matemàtiques (trigonometria), robòtica, electricitat, química (bateria), programació, a més d’una dosi alta de perseverança. Els estudiants han de ser capaços de bregar amb la frustració i d’aprendre dels seus errors.

2.- Desenvolupament de projectes: per exemple, per conèixer i recórrer tot el col·legi i els seus voltants. Es poden fer vídeos, fotografies, murals o mapes, entre moltes altres possibilitats.

3.- Geografia: realitzar mapes dels seus recorreguts.

4.- Matemàtiques: càlcul de recorreguts, distàncies, formes geomètriques o gràfics temporals.

5.- Monitoratge de desastres naturals: com sobrevolar les restes d’un incendi forestal i conscienciar als alumnes de la importància de cuidar la naturalesa. També es pot realitzar el control d’evolució d’una zona que els alumnes hagin anat a reforestar o de l’hort escolar. Es pot veure en temps real sense haver de traslladar-se diàriament. Podem tenir fotografies o vídeo de cada dia.

6.- Enregistrament d’esdeveniments culturals, escolars o esportius: podent formar part d’un diari, un blog o una televisió escolar.

7.- Contacte amb altres classes i cursos: podem enviar el dron d’una classe a una altra amb missatges o per a entaular relacions, fer activitats conjuntes o projectes.

8.- Navegació amb obstacles: pot contribuir al desenvolupament motor fi dels més petits i a la coordinació rajo-ull, controlant recorregut i destinació.

9.- Art i pintura: a un dron es pot afegir gairebé qualsevol element, per exemple un pinzell.

10.- Art: realitzar fotografies perquè els alumnes hagin d’endevinar on han estat fetes i puguin reflexionar sobre les seves característiques, qualitat i valor artístic.

11.- Idiomes: a partir de fotografies realitzades, es demana als alumnes que les descriguin o comentin. També se’ls pot donar ordres i direccions per a seguir, en un altre idioma. Igualment, es pot llegir sobre drons o realitzar qualsevol de les altres activitats proposades en una llengua estrangera.

12.- Ciències naturals: conèixer el medi ambient en temps real.

13.- Debat: sobre aspectes ètics i legals de l’ús de drons.

14.- Debat: sobre l’automatització i el futur dels llocs de treballs que puguin ocupar els drons o altres màquines.

15.- Educació física: es poden gravar els estudiants realitzant un esport, per a posteriorment poder millorar moviments o estratègies d’equip.

16.- Educació física: jugar a l’amagatall amb el dron, realitzar una cerca del tresor, jugar al pilleta pilla o a seguir al dron per on vagi.

17.- Activitats extraescolars: amb el dron com a protagonista.

18.- Cursos sobre drons: per a aprendre a crear-los, o per aprendre sobre mecànica de vol, aerodinàmica, motors, electricitat, electrònica, comunicació, capacitat de les bateries químiques, programació, usos de drons, fotografia i vídeos aeris, disseny industrial, possibles usos socials, etc.

19.- Universitat: per a projectes d’arquitectura, construcció o enginyeria, control i coneixement de flora i fauna, entre moltes altres possibilitats.

20.- Pluja d’idees: deixem que siguin els alumnes els que proposin com usar els drons. Hauran de realitzar un projecte amb els drons com a protagonistes i vegem les idees que suggereixen.

Totes aquestes activitats poden servir, igualment, per a atendre diferents estils d’aprenentatge i per a respondre a alumnes amb diversitat funcional, ja que un pot dirigir el dron, un altre pot fer fotos, uns altres corren, uns altres escriuen, etc., els rols es reparteixen.

No ens enganyem, moltes d’aquestes activitats es podrien fer sense drons però… Serien tan motivadores per als nostres estudiants? Inclourien el desenvolupament de la competència tecnològica?

Segur que els alumnes proposaran moltes idees millors i més innovadores que les d’aquesta llista, sempre van un pas per davant, per això són natius tecnològics, aprenguem d’ells i amb ells!

Compartir:
FacebookTwitterLinkedIn

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *