Els mites grecs tenen una influència enorme en tot el que fem i pensem, en el nostre oci, la literatura, el cinema, les sèries, els videojocs… fins a TikTok. Tot ve d’ells. I per això, volem portar-te recursos perquè els portis a la teva aula, aprofitant tot el seu atractiu i el seu potencial didàctic.
Treballar amb els mites grecs a l’aula té moltíssims avantatges. Entre elles, que mai passen de moda perquè tracten de temes universals que ens continuen preocupant, i que ens ajuden a conèixer-nos millor a nosaltres mateixos.
Propostes didàctiques amb mites grecs
-
Mites i valors
La primera d’elles té a veure amb els valors que transmetien els mites grecs, que continuen sent els nostres. Al cap i a la fi, són relats que aconseguien personificar valors i explicar el bé i el mal i les conseqüències dels nostres actes. Fins i tot a vegades, ens ajuden a reflexionar sobre el nostre comportament a través del que tenen els déus i herois d’aquestes narracions.
Busca el mite que parla d’Ícar, el jove a qui el seu pare, Dèdal, va advertir que no havia de volar massa baix ni massa alt. Una metàfora meravellosa per a la vida, especialment per a les edats del nostre alumnat. El mite té una finalitat alliçonadora, que alerta dels perills que ens esperen si sobrepassem els límits establerts, sobretot quan som joves i ens creiem invencibles. Demana als teus alumnes que pensin quins límits es salten Ícar i el seu pare i quina és la falta que comet que els déus castiguen amb tanta duresa.
-
Mites actuals
Els mites grecs són relats que ens ensenyen a entendre els nostres relats i a construir uns altres. Treballarem en grup per crear un mite actual. Primer cal triar un tema i després afegir alguns dels aspectes que contenen els mites:
- Reflexiona primer sobre el tema principal del mite i sobre la funció que vols donar-li.
- Tria acuradament als déus i personatges humans que protagonitzaran el relat i decideix quines qualitats ressaltaràs en els uns i els altres.
- Tria el lloc en el qual es desenvoluparà l’acció.
- Decideix quins elements meravellosos o màgics incorporaràs a la trama.
- Idea un desenllaç en què es reflecteixi clarament la funció que li has assignat al mite.
-
El mite d’Èdip
Qui no coneix el significat del mite d’Èdip? És un clàssic de la nostra cultura, a partir de les teories de Sigmund Freud. Després d’exposar o llegir en classe el mite de grec, demana’ls-hi que reflexionin sobre la història: sembla tenir un final feliç, però en l’últim moment, s’intueix un destí tràgic per a Èdip. Que el teu alumnat investigui què li va succeir al personatge una vegada es va convertir en rei de Tebes. Pregunta’ls quins versos de l’enigma de l’Esfinx explicarien la tragèdia que viu l’heroi.
-
Mite, ciència i naturalesa
Els mites ens donen una explicació llegendària a successos naturals, així que ho veurem amb un dels mites més coneguts: el mite de Prometeu, el tità que es va atrevir a robar el foc, i pitjor encara, es va atrevir a burlar-se de Zeus, el pare dels déus. Després de llegir junts el mite, demana que identifiquin el fenomen atmosfèric relacionat amb l’empipament de Zeus. I després, que investiguin l’explicació científica del fenomen i el que sabem avui.
-
Els forjadors de mites
Aquesta és una activitat de reflexió per a últims cursos de secundària i Batxillerat. Plató deia que calia estar amb els ulls molt oberts i atents per vigilar als “forjadors de mites”, per acceptar el que diuen quan està bé, i descartar-ho quan està malament. Ell es referia a Homer i Hesíode, els pares d’aquests mites, per la capacitat d’influir en la manera de pensar de la gent.
Si féssim de “Platons” contemporanis i desconfiéssim, proposa el debat a classe: qui són els forjadors de mites actuals? Com influeixen en la nostra manera de pensar? Quines eines utilitzen per a forjar-los i difondre’ls? Un bon exercici de pensament crític, que mai és sobrer.
-
Mites per imaginar
Què passaria si poguéssim ressuscitar als morts? Això és el que ens planteja la història de Asclepi, el metge que rep els seus coneixements d’Apol·lo. Asclepi accepta l’encàrrec de Ártemis, però comet l’error de cobrar pels seus serveis. Pots demanar a classe que identifiquin quin consell incompleix en acceptar unes monedes d’or i després, organitza un debat a partir de la pregunta: Consideres admissible que els metges puguin enriquir-se amb la seva professió? Finalment, que investiguin, de manera individual o per grups, en què consisteixen les normes recollides en el Jurament hipocràtic que des d’antic han de respectar els graduats en Medicina.
-
Herois moderns
En els mites hi ha molts herois com Perseu, Hèrcules, Prometeu o Èdip, dels quals hem parlat. A mig camí entre els déus i els humans, mortals extraordinaris, amb una gran intel·ligència i valentia: és a dir, un model a seguir per als grecs. Tenint en compte tots aquests trets dels herois en la mitologia grega, què és un heroi avui dia? Fes una taula comparativa en classe, amb exemples d’herois que apareguin als mites, i tanca l’activitat amb preguntes per reflexionar:
Qui serien els herois actuals i en què es diferencien dels antics? Quin és el nostre model a seguir? Els herois s’enfronten a monstres. Quins són els monstres actuals? Són necessaris els herois a una societat?
-
Expressions vigents
Segur que totes aquestes expressions et sonen: caure en braços de Morfeu, tenir el complex d’Èdip, obrir la capsa de pandora, ser el taló d’Aquiles… Una activitat interessant per despertar la curiositat és demanar-los que busquin una obra, una cançó, una novel·la… inspirada en la mitologia, o que utilitza aquestes expressions. I després, que investiguin el seu origen i expliquin a la resta del grup el mite del qual procedeixen.
A més de tenir tots els mites recollits en un volum il·lustrat, trobaràs moltes més proposades en la nova edició de Mitos griegos que et pots emportar a casa en paper i digital.
Escrits per Maria Angelidou, adaptats per Miguel Tristán i Gabriel Casas, i il·lustrats per un dels grans il·lustradors dels textos clàssics, el búlgar Svetlin. Una joia d’edició ara ampliada, que inclou 18 mites, perquè a l’edició anterior s’afegeix Urano, Crono y Zeus, padres de los dioses; Hermes, el astuto ladrón; El médico Asclepio y La cazadora Atalanta.
Si t’ha agradat t’interessarà Mites i Llegendes de l’Antic Egipte
Sense comentaris