El cinema és un recurs molt útil per passar una estona amena i divertida. Però no només això, moltes pel·lícules transmeten interessants valors, molt positius per interioritzar. I és que els grans clàssics literaris són, també, portadors de valuosos aprenentatges. Llavors, per què no ho ajuntem tot?
Aquestes 5 pel·lícules són adaptacions de clàssics per a nens i nenes que t’ajudaran a dinamitzar les teves classes o també gaudir en família. Les acompanyem de diferents propostes didàctiques o preguntes per reflexionar junts després de veure les pel·lícules.
1. El llibre de la selva: la pel·lícula de Disney està basada en les històries de Rudyard Kipling sobre Mowgli, un nen que viu en la selva. Disney va incloure diverses cançons en la pel·lícula, com “L’amistat” i “Cerca el més vital”.
- Aquestes cançons són una bona manera de treballar la pel·lícula, ja que es pot demanar als alumnes que les relacionin amb l’argument.
- Un altre incentiu pot ser relacionar les cançons amb un sentiment, un succés o un personatge de la pel·lícula.
-
Les cançons estan plenes de valors. Per què no aprofundir elles?
2. Peter pan: el famós personatge de James Matthew Barrie va arribar a la pantalla gran de la mà de Disney. El nen que mai es feia gran va captivar a tota una generació. Encara avui, els aprenentatges de la pel·lícula estan vigents.
- Ja que el tema de la pel·lícula és el pas de la infància a l’edat adulta, podries plantejar-los quines coses bones i quines coses dolentes té fer-se gran o podries demanar-los que reflexionin sobre si els agradaria ser com els adults del seu voltant.
- Pots preguntar si “Peter Pan” és una obra trista o alegre. Què creus que respondran?
- Com a activitat més creativa, una descripció d’un dels seus familiars. Mentre ho fan, haurien d’imaginar-se que viuen al País de Mai Més, i que no veuran a aquest familiar en molt de temps.
3. Alícia al país de les meravelles: aquest clàssic adaptat a una pel·lícula animada conté gran quantitat d’aprenentatges.
- Un d’ells, el valor de l’amistat. Poden comentar en un text la importància de l’amistat en l’obra o pots realitzar l’activitat en grups. L’amistat és per a tots el mateix?
- També et pots centrar a comentar la primera escena de la pel·lícula, en la qual Alícia s’avorreix durant la seva classe d’història. En aquest cas caldria posar especial atenció en el diàleg que manté amb la seva professora.
4. El geperut de Notre Dame: aquesta història d’amor i rebuig va ser escrita per Víctor Hugo i portada a la pantalla gran per Disney.
- Per desenvolupar la creativitat i la imaginació, pots demanar-los que pensin en un final alternatiu per a la pel·lícula, en el qual tots els personatges quedin satisfets.
- O també pots proposar una recerca. La pel·lícula es desenvolupa a París, per la qual cosa podries demanar-los que marquin en un mapa de la capital francesa els llocs que apareixen en la pel·lícula.
5. Pinotxo: l’entranyable història de Carlo Collodi va ser portada al cinema de la mà de Disney i ha captivat a moltes generacions de nens i majors.
- Per treballar els personatges de la pel·lícula, podries començar per Gepeto i la fada, els pares de Pinotxo. En què s’assemblen als seus pares, com reaccionen els pares quan fan alguna malifeta o quan es porten bé?
- També podries treballar l’expressió: la història de Pinotxo ens ensenya que, a vegades, les coses que semblen bones ens fan mal i les coses que són més avorrides, són les més profitoses. Proposa l’elaboració d’una llista de coses que els disgusten però que fan perquè saben que són profitoses.
- I per què no una representació d’un passatge de Pinotxo? Caldria escriure el text, fabricar els decorats, buscar música idònia… Una forma original d’entendre Pinotxo!
Segur que han vist aquestes pel·lícules, així que aprofita-les per aprofundir, aprendre i reflexionar en tots els aprenentatges que ens deixen els clàssics.
Si busques més propostes, també et pot interessar Lorca: el poeta de les metàfores o Marie Curie al cinema i en els llibres per als més petits.