Segons deia, el seu talent era el teatre, però dirigint, no actuant. Al final, la seva dedicació per reformar l’educació, apostant per la creativitat i la innovació, el van portar a pujar a infinitat d’escenaris per compartir i explicar les seves idees. Fa uns dies va morir el pedagog britànic Sir Ken Robinson.

Apassionat en la defensa de les bondats de la creativitat, sempre va defensar una reforma radical del sistema educatiu. “L’escola té una visió molt limitada del que és la intel·ligència”, deia en referència a uns entorns escolars reduïts al coneixement acadèmic i a superar amb èxit els exàmens.

De la seva investigació sobre la importància de la creativitat en l’educació i l’economia va néixer l’informe Tots els nostres futurs: creativitat, cultura i educació que va tenir un gran impacte, no només en cercles educatius, també en l’àmbit econòmic i social, ja que relacionava la importància de la creativitat amb el futur de la humanitat.

Des d’un principi ens va desafiar, va desafiar la forma tradicional d’educació. En la xerrada TED Talks més vista de la història i de més impacte, allà per 2006 es preguntava: “Les escoles maten la creativitat?” on critica que som educats per convertir-nos en bons treballadors en lloc de pensadors creatius.

Aquesta xerrada el va llançar a la popularitat mundial però ja llavors era Sir Ken Robinson, títol atorgat per la Reina Isabel II per les seves investigacions i per la seva defensa de la necessitat d’incorporar l’art al currículum escolar. El teatre (la seva passió), la música, la pintura o la dansa havien d’entrar a l’escola per ajudar els nens i nenes a descobrir el seu talent.

Sir Ken Robinson va concedir una de les primeres entrevistes que es van publicar en el blog de Tiching al 2013. Sempre va tenir clar que les tecnologies ajudarien a revolucionar l’educació i es mostrava optimista ja que “aquestes tecnologies en mans de bons professors poden ajudar a la creativitat de les persones i al desenvolupament del seu talent”.

Defensava els sistemes educatius dels països que potencien el desenvolupament del talent amb plans menys estandarditzats, al servei dels alumnes i no a l’inrevés: “Els sistemes educatius han de potenciar la passió dels estudiants a fer allò que els ompli i se’ls dóna bé fer”.

Però, què és la creativitat per a Sir Ken Robinson? La definia com “el procés de generar idees originals que tinguin valor” en el qual el paper del professor és essencial, ja que “t’interesses per una disciplina o altra en funció de la capacitat de motivació de la persona que t’ensenya“.

Definit com un “líder cultural visionari” a la seva pàgina web, les seves investigacions sobre creativitat i educació han influït en el pensament d’educadors de tot el món i la seva crítica a les escoles és un llegat que tindrà un profund impacte en el futur.

Compartir:
FacebookTwitterLinkedIn

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *