Aquest 2020 es compleixen 500 anys de l’èpica travessia de Fernando Magallanes i el descobriment d’un estret que va canviar el món.

Batejat amb el nom del seu descobridor, l’estret de Magallanes va demostrar que es podia arribar a l’Índia navegant cap a l’oest i per tant, demostrar que La Terra era rodona, ja que s’havia realitzat la primera volta al món de la qual es té constància.

Portada De Hernando a MagallanesPer celebrar aquesta important efemèride, et presentem De Hernando a Magallanes, pretén explicar als més petits qui va ser aquest tenaç descobridor i la importància de la seva gesta.

Al llarg de cinc capítols, descobrim els orígens de Magallanes i com aconsegueix llançar-se a la mar, segur de la seva teoria. Vivim amb ell totes les aventures, les dificultats del viatge, els seus moments de dubte o els seus múltiples descobriments. Espècies com el pebre i la nou moscada o noms com la Patagònia o l’oceà Pacífic són també part del seu llegat.

María José Cumplido Baeza, historiadora de la Pontifícia Universitat Catòlica de Xile i escriptora, selecciona les parts més destacades del gairebé any de navegació i ens ho explica de manera senzilla i atractiva. Seguint l’aventura, descobrim una història apassionant que sens dubte fa que els intrèpids lectors vulguin saber-ne més. Les imatges de Tiago Albuquerque, llicenciat en Belles arts i Escultura per la Facultat de Belles arts de Lisboa, són el complement perfecte a una història plena de gestes i vicissituds.

 

Idees per treballar amb el llibre De Hernando a Magallanes

Més enllà d’aprendre geografia seguint l’aventura de Magallanes o de conèixer el context històric en el qual va emprendre el viatge, et proposem altres idees per treballar diferents aspectes a partir de llibre:

  • Magallanes: una personalitat especial

Està clar que cal ser d’una pasta especial per realitzar aquest tipus de descobriments. Pots fer un llistat dels adjectius que descriuen a Magallanes i fins i tot discutir quins són positius i quins el van portar al seu tràgic desenllaç.

Tenaç, perseverant, somiador, tossut, valent, pacient, segur de si mateix, boig, visionari… A veure quants adjectius aconseguiu treure entre tots!

mariner amb vaixell magallanes

  • Carrera per descobrir el món

Abans d’emprendre el viatge, el jove Magallanes necessita finançament i canvia el Rei portuguès per l’espanyol, més favorable a “la gran carrera dels descobriments del món”. Per què? Què pretén aconseguir a canvi el Rei?

Pots comparar amb les actuals “carreres” que es donen avui dia. L’espacial, la sanitària, fins i tot la climàtica, etc. Es poden establir paral·lelismes entre les dues èpoques? Es pot generar un debat interessant i arribar a la conclusió que 500 anys després tampoc han canviat tant les coses.

  • notes de magallanesDiari d’abord

Al llarg del llibre ens trobem amb fragments d’Antonio de Pigafetta, encarregat d’anotar cada dia tot el que passava durant el viatge.

Divideix a la classe en grups i assigna un dels passatges, aventures, moments més destacats del viatge perquè escriguin el diari de bord d’aquell dia. Ajuntant tots els diaris de bord pot sortir una aventura d’allò més especial!

  • La Terra és rodona

Com diu el llibre, és potser un dels descobriments més interessants de l’expedició: havien fet la volta al món i eren els primers a aconseguir aquesta proesa.

Què es pensava fins llavors? Qui defensava que la Terra era plana? Pot ser un interessant exercici de recerca saber qui i per què defensava cadascuna de les postures que més va fascinar a generacions i generacions.

  • Complot: evitable o inevitable

Un dels principals problemes que té Magallanes durant la travessia és el complot que organitzen alguns mariners que han perdut la confiança en ell. Ho podria haver evitat Magallanes? Va actuar correctament? Com es podria abordar el problema?

magallanes complot

Pots fins i tot crear dos “bàndols” i que cadascun defensi una postura. Pot ser que al final arribin a una mateixa conclusió o pot ser que els dos bàndols defensin tan bé els seus arguments que no arribin a cap consens.

  • Cristòfor Colom

El llibre ens explica que Magallanes gaudia revisant els mapes que havia descobert Colón i que la seva idea de trobar l’estret sorgeix, precisament, dels pans inicials d’aquest. De fet Magallanes confirma la teoria de Colón: que es pot arribar a l’Índia navegant cap a l’oest.

Qui va ser Cristóbal Colón? Després de conèixer la història de Magallanes pot ser

un excel·lent complement per entendre com es va descobrir el món. Quins van ser els seus viatges, quines dificultats es va trobar, què va descobrir, quines similituds hi ha entre els dos navegants…

  • dos vaixells magallanesProfessions

Al llarg del llibre s’anomenen professions com les de cosmògraf o astròleg. Alguns oficis de fa 500 anys han arribat fins als nostres dies, uns altres han desaparegut i altres s’han transformat.

Repta als teus alumnes a buscar 5 oficis necessaris en els viatges per alta mar que hagin arribat als nostres dies i 5 que hagin desaparegut. Saber per què han arribat o desaparegut també els farà reflexionar sobre l’evolució dels invents.

Feliç Aventura!

També et pot interessar 10 llibres per a aprendre Història o Ana Frank: el testimoni que manté viva la memòria de l’Holocaust.

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *