Educar als més petits en el respecte als animals i l’entorn en el que viuen ésfonamental i beneficiós, tant peLl seu desenvolupament personal, cognitiu, afectiu i ètic, com pel món que els envolta; especialment en la situació d’emergència climàtica actual.
És necessari tractar des de l’educació la necessitat de portar una vida sostenible i respectuosa amb la naturalesa i amb els animals que viuen en ella, però no sols per millorar la qualitat mediambiental, sinó que també és una bona eina per fomentar valors com l’empatia, el respecte i la compassió. Valors essencials per a un bon creixement intel·lectual de l’alumnat.
Activitats per fomentar el respecte als animals
- Visita a un santuari animal, protectora d’animals o a alguna associació o fundació que s’encarregui de la recuperació d’animals salvatges per retornar-los al seu hàbitat natural.
- Crear murals de conscienciació animal, assenyalant les espècies que han desaparegut o que estan en perill d’extinció.
- Realitzar alguna excursió al camp per observar els animals en el seu hàbitat natural i en llibertat.
- Ajudar els animals més pròxims, com per exemple, alimentar a una colònia de gats o fer casetes per als ocells.
- Debats a classe sobre la necessitat de respectar als animals
Eines per fomentar el respecte als animals
Documentals:
- Gift: Un documental amb final sorprenent per posar-nos en la pell dels animals abandonats. Abandonaríem a una nena sola en el bosc? Un bon exercici que a més d’ensenyar és molt útil per obrir un interessant debat.
- Empatia: Un documental que pretén conscienciar sobre l’abús que fem dels animals en el nostre entorn més pròxim, sovint sense adonar-nos. Un bon exemple per activar el sentit crític.
Lectures:
- Ullal blanc: La lectura pot ser una altra gran aliada. Ullal blanc narra el camí cap a la domesticació d’un gos salvatge. Com reacciona quan els seus amos li tracten malament? I quan li tracten bé? Molt útil per veure l’efecte dels nostres actes.
- Anaconda i altres contes de la selva: La invasió de l’home en la selva i la transformació de l’hàbitat sempre va ser una preocupació per a l’autor, Horaci Quiroga. En aquests contes plens d’humor i tendresa defensa un espai de convivència per a tots.
Aplicacicones:
- Wild Craft: I si poguéssim veure, fer i sentir com si fóssim animals? Aquesta aplicació permet crear un entorn virtual en 3D en el qual fins i tot es poden jugar en equip. Poden triar animal i conèixer el seu hàbitat natural.
- Wonder Zo: és una altra aplicació que té dos objectius: salvar els animals dels caçadors i mantenir-los fora de perill en una reserva natural. Tota una aventura per mantenir als animals sans i estalvis.
Quins altres recursos afegiries? Els animals estan molt presents en les nostres vides però no sempre som conscients de les conseqüències que poden tenir les nostres accions cap a ells. Tots els dies és bo recordar-ho!
També et pot interessar Un dia per educar en la diversitat animal o 6 accions per preservar la diversitat.
Sense comentaris