Els adults no sempre tenim en compte les emocions dels nens quan interactuem amb ells. Els interpel·lem constantment i a vegades les seves respostes ens incomoden o ens enfaden.
Hem volgut preguntar a tres experts la importància de què els més petits aprenguin a gestionar les seves emocions. Eva Bach, Neus Ballesteros i Manel Güell ens donen les seves impressions:
Eva Bach
És important per a connectar cor, cos i cervell; el nostre món interior amb l’exterior, i créixer amb fortalesa afectiva. Les neurociències han ratificat que som éssers racionals i emocionals alhora. Pensem i sentim, i allò que pensem i fem està influenciat per allò que sentim. Darrere de qualsevol conducta o pensament hi ha sempre un sentiment de fons que ho impulsa. Tan important és el coneixement, el saber, aprendre a pensar i
raonar adequadament, com aprendre a sentir intel·ligentment.
Comprendre, modular i transformar les emocions és imprescindible. Saber molt o tenir un bon nivell cultural només té sentit si ens serveix per a sentir-nos bé amb nosaltres mateixos, perquè els altres se sentin bé amb nosaltres i per a deixar una petjada positiva a cada pas. És precís incidir en la llum i la calidesa del cor a la raó i el coneixement.
Neus Ballesteros
Actualment sabem que les emocions i com aquestes estan viscudes i acompanyades al llarg de la infància, té una gran repercussió a l’aprenentatge i el desenvolupament dels nens i nenes.
Els nens/es que han après a gestionar les seves emocions creixen motivats/ades per a conèixer, amb curiositat pel seu propi mon i pel seu entorn, amb empatia amb els altres, amb recursos per a expressar-se i relacionar-se. Una bona gestió de les emocions proporciona força, autoconfiança, i en definitiva, una sana autoestima.
Aprendre a controlar les emocions – identificar-les i expressar-les- per anar creant experiències vitals satisfactòries en consonància amb el que se sent i el que es pensa, és una feina de tota la vida que es veurà beneficiada si apostem per una alfabetització i una educació emocional des de la infància.
Manel Güell
Si mirem de manera global i sistemàtica als nens/es, constatarem que el seu funcionament vital depèn de tres estructures: el seu cervell reptilià (metabolisme, nutrició, seguretat), el cervell emocional (equilibri i gestió de les respostes emocionals, memòria emocional) i el seu cervell racional (pensaments, voluntat, llenguatge). El benestar dels nens sorgeix de l’equilibri i diàleg entre aquestes tres estructures.És per això, que una adequada gestió de les seves emocions és clau per al benestar i per al seu desenvolupament.
S’afirma que existeix una jerarquia entre aquestes tres estructures. La bàsica és el cervell reptilià, si un nen no està ben alimentat de ben segur que no està en condicions d’aprendre. La segona és el cervell emocional que comporta una bona gestió de les respostes emocionals i una bona autoestima. I en tercer lloc, el cervell racional.
Per tant, per a possibilitar el desenvolupament integral de l’aprenentatge, és necessari tenir prèviament un benestar físic i emocional.
Al llarg del curs passat vam reflexionar amb diversos experts sobre temes relacionats amb l’educació. Descobreix totes les preguntes, escull la que més t’interessi i reflexiona amb nosaltres!
Sense comentaris