La relació entre les famílies i l’escola figura en totes les lleis educatives que s’han elaborat des de la Llei General d’Educació, en 1970. Així doncs, implicar les famílies és un aspecte en l’educació dels nens i les nenes.
Si analitzem els beneficis que es poden extreure de la relació entre família i escola, podem enumerar alguns de gran importància:
- Afavoreix l’autoestima, la seguretat i la motivació dels nens i les nenes.
- Millora el rendiment escolar.
- Millora les relacions, no només de pares/mares i fills, sinó també de les relacions entre professorat i famílies.
Fins ara les relacions s’efectuaven per relacions indirectes, és a dir, mitjançant comunicats en paper i/o digital, amb reunions grupals i individuals, amb els organismes com el Consell escolar o l’AMPA. No obstant això, perquè es produeixin els beneficis que hem esmentat, s’hauria d’actuar de forma directa.
¿Com ho fem?
És relativament fàcil quan les famílies i l’escola tenen un objectiu comú: l’educació dels seus fills. Hem de començar per introduir a les famílies en el dia a dia de les classes. Així doncs, ja no serveix una reunió individualment al semestre o que siguin dels consells escolar. Volem més! Encara que sempre hem de tenir en compte que existeixen dificultats que poden complicar la participació dels pares i mares, entre elles la conciliació de la vida laboral amb l’escola.
Hi ha escoles que ja han començat a integrar a les famílies a l’escola de manera significativa, creant comunitats d’aprenentatge. Però si la teva escola encara no està preparada per a aquest canvi, comença per la teva aula. Aquí et deixem algunes estratègies genials!
- El Consell Escolar paritari. Un consell escolar que equipari el nombre de professors i equip directiu amb el dels pares i mares. A més a més, és interessant que aquests puguin participar en les programacions anuals i en les iniciatives de resolució de conflictes, en plans de convivència, etc.
- Comissions. I si encarreguem als pares i les mares, juntament amb els professors i els alumnes més grans, que s’organitzin per comissions i proposin les seves idees? És una genial idea per a treballar col·laborativament i tenir consens sobre les tasques educatives que es duran a terme durant el curs. Algunes comissions podrien ser: la comissió de festes, la comissió de la biblioteca, de formació a les famílies, de convivència, de resolució de conflictes…
- Què he fet avui? Decora un foli i descriu de quina manera clara i concisa quines activitats has dut a terme a l’aula. Pots complementar-ho amb algun objecte o dibuix que hagin realitzat els alumnes. Et portarà molt poc temps i pots treure el somriure a més d’un pare, una mare, una àvia o un veí, quan vagin a buscar els seus fills o néts. I fins i tot, si coneixen diàriament les activitats, poden proposar alguna idea innovadora per a implementar a l’aula.
- Aprofita les oportunitats! Les famílies poden intervenir a l’aula realitzant moltes activitats però sobretot has d’aprofitar les professions de cadascun d’ells. El treball per projectes pot ser una bona manera d’introduir les professions i conèixer amb profunditat les experiències i els coneixements dels pares i mares, amics, veïns, tiets, etc. Per exemple, si es parla d’alimentació es podria convidar a alguna persona que sigui cuiner o cuinera.
- Tallers: Als nens els encanten els tallers perquè s’aprèn fent. Però moltes vegades no els podem dur a terme per falta de recursos humans. Això s’ha acabat! L’ajuda de les famílies poden ser clau per a la realització del taller.
Perquè la implicació de les famílies pugui ser factible i efectiva, es requereix d’una gran organització, de molta col·laboració per totes les parts i de molta alegria. No dubtis a integrar a les famílies en les teves classes, ja veuràs que l’aprenentatge dels alumnes serà molt més significatiu!
Sense comentaris