El 21 de març un equip de científics japonesos va anunciar una troballa que pot ajudar a explicar una de les grans incògnites de la ciència: l’origen de la vida a la Terra. Com? Per què?
Què està passant
El 2018, després de tres anys i mig de viatge, la sonda Hayabusa2, de l’Agència Espacial Japonesa, va arribar a l’asteroide Ryugu. El 2020 va deixar caure sobre el desert d’Austràlia una càpsula amb les mostres preses. El detall més important és que, a diferència d’altres mostres, aquestes han estat totalment preservades del contacte amb la Terra.
El que contenen és material exclusivament extraterrestre. El grup d’investigadors de la Universitat de Hokkaido ha aconseguit extreure i examinar 5,4 grams del material més primitiu i pur del Sistema Solar al qual s’ha tingut mai accés. Pot semblar poc, però les tècniques analítiques actuals permeten treure moltes conclusions d’una quantitat tan petita.
Els científics han trobat dos components bàsics per a la vida: uracil, una de les quatre lletres genètiques que componen l’ARN – les molècules que contenen les instruccions per formar i fer funcionar els organismes vius – i vitamina B3, un element fonamental pel metabolisme d’aquests organismes.
Situa’t: una mica de context
La Terra es va formar fa 4500 milions d’anys a partir de pols i roques acumulades entorn el Sol. Les restes de vida terrestre més antigues són de fa uns 3700 milions d’anys.
Què va passar durant aquests 800 milions d’anys? Fins ara, els meteorits caiguts a la superfície de la Terra han permès investigar la formació del Sistema Solar. L’estudi recentment publicat possibilita fer un pas més en aquesta recerca.
L’asteroide Ryugu, al qual va arribar la sonda Hayabusa2, és un dels més antics del Sistema Solar, orbita entre Mart i la Terra a una distància de 100000 quilòmetres. És com una càpsula del temps, que pot revelar-nos com és el material més bàsic i antic amb el qual es van formar els planetes. Es confirma la visió dels asteroides com a cofres que protegeixen material intacte des dels orígens del Sistema Solar.
Quin es el seu impacte
Aquest descobriment ens acosta a la resposta a una de les grans preguntes de la ciència: com va sorgir la vida a la Terra? La troballa d’uracil a l’asteroide Ryugu contribueix a saber d’on van venir els components orgànics fonamentals pel sorgiment de la vida al nostre planeta.
Reforça la hipòtesi que alguns d’aquests elements tenen origen extraterrestre. Van arribar de l’espai a bord dels asteroides o fragments d’asteroide (meteorits) que van impactar en la seva superfície. Això no significa que la vida arribés a la Terra des de l’espai. Va sorgir i es va desenvolupar aquí. Però la presència d’aquests elements podria haver exercit un paper fonamental en la la seva aparició.
Sense comentaris