S’acostuma a dir que una imatge val més que mil paraules, i en el cas de l’educació no hi ha cap dubte que és així. Segons una investigació de la Xarxa de Recerca en Ciència Social (Social Science Research Network), el 65% de les persones aprenen principalment a través d’imatges (són el que en anglès s’anomena “visual learner”). Així mateix, s’estima que la ment pot processar una imatge milers de vegades més ràpidament que un text escrit. En aquest marc, l’ús de l’infografia educativa a la classe és una eina utilíssima que pot aportar nombrosos beneficis als teus estudiants, facilitant el seu procés d’aprenentatge i estimulant la seva creativitat. En aquest article, t’expliquem com treure profit a aquest magnífic recurs didàctic.
Per què infografies?
Les imatges tenen un gran potencial comunicatiu. Això és quelcom que sabem des de fa mil·lennis, i la història de l’art n’és un magnífic exemple. Tanmateix, vivim avui en l’època de la imatge, i això fa que la seva importància és més gran que mai. És per aquest motiu que cada vegada més persones, i de camps cada cop més variats, comprenen els avantatges de fer servir infografies per transmetre unes determinades idees o coneixements.
La infografia és una poderosa eina que permet generar i estructurar coneixements d’una manera atractiva i versàtil. La divisió esquemàtica de la informació, juntament amb l’ús d’imatges suggestives, porten a una comprensió ràpida i amena d’allò que es vol mostrar o explicar. L’ús combinat d’imatges i de conceptes, d’altra banda, activa tant les habilitats lògiques i verbals del cervell com la imaginació figurativa i creativa, afavorint l’assimilació del contingut transmès.
La infografia en l’educació
En el cas de l’ensenyament, la infografia ofereix possibilitats especialment interessants. Avui sabem que no totes les persones processen el llenguatge verbal amb la mateixa eficàcia, i que la comprensió lectora està especialment connectada amb la capacitat d’atenció. En el cas dels alumnes que presenten dificultats en aquest sentit, les infografies ofereixen un fantàstic suport a l’atenció.
Les infografies es recolzen en el coneixement apriorístic de l’alumne en la mesura en què poden activar coneixements previs mitjançant l’associació d’idees, cosa que contribueix a una millor comprensió dels continguts explicats. D’aquesta manera, redueixen la càrrega cognitiva i memorística d’aquests continguts, al mateix temps que fomenten el pensament creatiu a través del tractament estètic i que estimulen la motivació dels estudiants.
Per descomptat, els infogràfics són només una eina més, com tantes d’altres, i l’òptim és poder combinar-les totes segons les necessitats dels nostres estudiants. Ara bé, si les usem adequadament, podem assegurar que seran de gran utilitat tant per a nosaltres com per a ells i elles!
Com usar les infografies a la classe?
Les infografies ofereixen un gran espectre d’aplicacions a classe. A més de resultar atractives per a estudiants de totes les edats, les seves característiques les fan molt adaptables a les necessitats del curs. No importa si es tracta d’història o de física, de literatura o de biologia: les infografies resultaran sempre un element didàctic de gran profit.
Les infografies poden usar-se com a suport a una explicació o com a complement al llibre de text. Podem animar els alumnes a analitzar les dades, interpretar la informació i treure conclusions a partir de l’infogràfic. També podem servir-nos d’un infogràfic per suscitar un debat a classe. O fins i tot podem proposar-los que realitzin ells mateixos un infogràfic amb la informació de la lliçó, excel·lent manera de revisar els continguts i de treballar la capacitat de síntesi.
Com pots veure, les infografies tenen nombroses aplicacions en classe. Tot dependrà dels nostres objectius didàctics!
Com realitzar una infografia?
Si t’has proposat d’introduir les infografies a les teves classes però no saps per on començar, no et preocupis! És molt més fàcil del que sembla, i gràcies a internet tenim a la nostra disposició un gran nombre de recursos i plantilles que podem utilitzar. Només cal que segueixis aquests senzills passos:
Tria un tema
Per descomptat, és fonamental tenir clar de què volem parlar, i també el to que emprarem.
Investiga i selecciona la informació
Les infografies es caracteritzen pel seu caràcter esquemàtic, per la qual cosa és essencial també decidir acuradament quina informació inclourem –i per tant, quina en deixarem fora–. El contingut ha de ser rellevant, ajustat a les necessitats educatives i al nivell dels nostres estudiants, i en la mesura del possible atractiu i suggeridor.
Defineix el tractament estètic
Com vols que es vegi la infografia? Vols que sigui més informal i divertida, o més seriosa? Vols usar algun color en particular? Quina tipologia pot encaixar? Tots aquests elements dependran del caràcter i to que vulguis donar a l’infogràfic.
Elabora un esbós
Organitza com disposaràs la informació dins de l’infogràfic. Quines parts inclourà, com ressaltarem les dades importants, quines imatges usarem per a acompanyar-ho… És primordial que pensem en com percebran l’infogràfic els nostres alumnes, i que tinguem en compte serà una eina útil en la mesura en què resulti atractiu. Per això, sempre és preferible reduir la quantitat d’informació per donar més relleu a l’estructura conceptual, que serà de molta major ajuda als estudiants.
Realitza la infografia
Ja ho tens tot llest per a materialitzar totes les teves idees i donar forma a la infografia! Si no tens molts coneixements de disseny, pots servir-te de les nombroses plantilles disponibles en internet. Hi ha moltes plataformes que poden facilitar-te la tasca. Algunes de les més populars són: Infogram, Piktochart, Genial.ly, Canva, Easel.ly, Visme… però n’hi ha molts més, segur que trobes la millor opció per a tu!
Amb aquests senzills consells ja podràs començar a crear fantàstiques infografies que es convertiran en inestimables aliades en les teves classes.
Esperem que aquests consells t’hagin resultat útils! I si tens altres idees i consells útils per a realitzar infografies, no dubtis a compartir-les en els comentaris.
Sense comentaris