El mindfulness és la capacitat de tornar al moment present i adonar-se de tot allò que sorgeix a l’interior i al voltant sense jutjar, amb una actitud atenta i curiosa. És recurrent l’estat habitual de dispersió que sol esdevenir-se en el dia a dia de l’escola. El professorat, a causa d’un currículum molt atapeït i de la gran diversitat d’aspectes que ha d’atendre, sol funcionar des del pilot automàtic, l’acceleració i la pressió constant. L’alumnat passa moltes hores a l’escola, enfocat en continguts curriculars que generalment donen més èmfasi a la dimensió cognitiva que a l’emocional, personal i social. D’aquesta manera, l’estrès i l’ansietat es converteixen, la majoria de les vegades, en un estat habitual tant en el professorat com en l’alumnat. Una metodologia útil per tornar al moment present, relaxar-se i respirar tots junts, professorat i alumnat, és la utilització d’una campana o bol petit a classe.

El so de la campana ens retorna a la nostra veritable llar, l’espai de calma i tranquil·litat que reposa en el nostre interior. El so llarg i suau de la campana vibra en el nostre interior i ajuda els nens a calmar-se i a sintonitzar amb un lloc amable dins d’ells que, moltes vegades, gràcies al so de la campana, descobreixen per primera vegada.

La campana pot resultar el primer contacte que prenen amb la seva respiració conscient. Quan sona el so de la campana a classe, els nens aprenen a deixar de costat qualsevol activitat que estiguin fent, qualsevol conversa, o qualsevol pensament, pla o projecte que estigui en les seves ments. És un moment per parar i deixar de banda totes les coses, i tornar a ells mateixos, a la seva veritable llar de pau i calma interior. En aquest procés de tornar a la seva pròpia calma, prenen consciència de la seva respiració, i a poc a poc van accedint a un espai de relaxació i presència. En inspirar, són conscients de la seva inspiració; en espirar, són conscients de la seva espiració. 

La campana: Una metodologia de mindfulness alliberadora

La metodologia d’ensenyament i aprenentatge basada en la campana és alliberadora en tant que entén que el nostre estat de presència i llibertat interior és precedent a qualsevol aprenentatge de tipus intel·lectual que ens vingui donat exteriorment. Sense la nostra calma interior i espai de presència poc de bo podem aprendre. És precisament l’espai obert i la solidesa de la plena consciència en el nostre interior la base per a integrar qualsevol aprenentatge de manera que ens sigui útil i beneficiós per al nostre creixement intel·lectual. Els nens, des de petits, aprenen a no ser mers receptors d’informació, sinó a incorporar aquells aprenentatges que ressonen amb el seu estat de plenitud integral. Una educació basada en la metodologia de la campana converteix als nostres nens en éssers lliures, sans i intuïtius.

La campana és un mètode alliberador, no una arma de domesticació. El professor no ha d’usar mai la campana per a fer callar, com a element disciplinari, o com a manera de mostrar empipament, irritació o malestar. La campana ha d’usar-se com a manera de fer florir la llibertat en el cos, ment i cor de tota la comunitat d’aprenentatge. És per això que saber usar adequadament la campana és tot un art en el qual el professor ha d’entrenar-se sàviament a mesura que va interioritzant la plena consciència en la seva vida personal. Quan el professor és present, està més connectat amb la seva creativitat i intuïció profunda per decidir quan és rellevant convidar a la campana i amb quina intenció.

Les 3 PPP

Una activitat senzilla perquè els nens parin esment al so de la campana consisteix a practicar les 3 PPP’s. Es tracta de posar l’atenció en el moment present del nostre cos, ment i cor amb cada so. D’aquesta manera els alumnes aprenen a entrenar la seva atenció i concentració de manera gradual dins d’una dinàmica regularitzada en el dia a dia de classe. Aquest mètode ajuda el professorat a gestionar la plena consciència i el reconeixement de les emocions en l’alumnat com a manera de ser present en el seu cos, ment i cor:

  • Present per al meu cos: Amb el primer so de la campana els nens posaran l’atenció en el cos mentre respiren conscientment. En parar esment al cos, prenen consciència de les seves sensacions, de les tensions que puguin sentir, en com se senten el cos en aquest moment present. Al parar-hi esment, relaxen el cos de les tensions que hi observen.
  • Present per a la meva ment: En convidar la campana per segona vegada, els alumnes enfocaran la seva atenció en la zona del cap. Prendran consciència de les sensacions, si aquesta està molt sobrecarregada, si hi ha formacions mentals difícils o de dispersió, o si la seva ment està relaxada, concentrada i fresca. Es tractarà de relaxar aquesta zona per a sentir més calma. 
  • Present per al meu cor: Amb el tercer toc de campana, els nens posaran l’atenció en la zona del cor. Allà podran enfocar-se en els batecs, en les sensacions agradables, difícils o neutres en aquest moment de l’aquí i l’ara. Es tractarà de calmar aquesta zona i sentir pau i tranquil·litat.

Aquesta activitat ajuda l’alumnat a tornar al moment present i a gestionar els seus estats d’ànim, sensacions corporals, pensaments, emocions i sentiments. La campana, així, es converteix en un element metodològic clau que mostra als nens com reconèixer i gestionar les seves sensacions i emocions en qualsevol moment del dia en què estiguin estressats, ansiosos o cansats.

La campana pot convertir-se en una metodologia de mindfulness molt efectiva per despertar el cor i un sentit d’harmonia i unitat en la classe. Una classe sense cor no pot créixer ni expressar el seu veritable potencial. La campana fa la funció de catalitzador emocional i de fer bombar el batec energètic que ens uneix a tots com a comunitat afectiva. Si el professorat integra la campana a les seves classes adequadament, es crearà un ambient d’aprenentatge molt propici per a la calma, l’atenció, la reflexió i el respecte. És qüestió d’acollir el so de la campana en el nostre cor per permetre que aquest vibri en nosaltres i d’aquí emergeixi fluidament un clima emocional més creatiu i harmoniós.

Compartir:
FacebookTwitterLinkedIn

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *