El dia 15 de maig se celebra el Dia Internacional de la Família, però… sabem per què?

L’Assemblea General de les Nacions Unides va decidir l’any 1994 que el 15 de maig se celebraria aquest dia com a conscienciació de la importància que té l’entorn familiar a l’educació dels nens i nenes des de la infància. Com ja sabem, l’aprenentatge es dona al llarg de les etapes de la vida, en les que la família també pren un paper molt important.

A les últimes dècades se li ha donat molta importància a l’educació basada en valors i emocions que des de ben petits marcaran la personalitat de les persones, des de les aules s’ha invertit diferents recursos perquè sigui possible el canvi en l’aprenentatge, però hem de tenir en compte també la importància de la família en el procés de creixement i desenvolupament en l’entorn privat dels més petits.

Nena treballant les emocions amb cartulines

Seguint en la mateixa línia de desenvolupament personal dels nens i nenes, volem proposar activitats que ajudin a treballar l’empatia, les emocions i els sentiments tant propis com cap als altres. No només ajudarà a una millor convivència amb els membres de la família, sinó també amb els companys de classe i en general amb les persones que es creuin a la seva vida al llarg dels anys.

7 activitats per fer en família

Sabem que és difícil compaginar la vida familiar amb la feina, però és important aprofitar els moments lliures per passar temps amb la nostra família, divertir-nos i guardar bons records pel futur.

  • Mur de les emocions

Proposem crear un mur en algun lloc accessible pels nens i nenes, en el que podran anotar juntament amb els seus familiars les emocions que han sentit durant el dia, tant bones com dolentes. Aquesta activitat ens permetrà parlar de com ha anat la jornada escolar, saber si tenen algun interès en particular (per la música, pels treballs manuals…) o si pel contrari, existeix cap problema pel qual necessiti la nostra ajuda.

  • Jocs d’empatia

Existeixen molts tipus de jocs per treballar l’empatia amb els més petits, enfocades sobretot a l’aula per treballar amb els companys de classe. En aquest cas, et proposem una activitat que es pot realitzar a casa amb els membres de la família: La Granja de l’Empatia; enllacem el blog en què podràs trobar les instruccions i el mode de joc.

  • Curts per reflexionar

En aquesta activitat us proposem uns curtmetratges que faran reflexionar tant als més petits com als adults, i únicament en uns minuts,Nens amb cors de paper a les mans podrem entaular una conversació sobre els valors més importants en família: respecte, amistat, empatia… A més, a partir d’aquests podreu arribar  a altres minivídeos que circulen per la xarxa amb aquest propòsit, educar la societat a través d’imatges; en la majoria dels casos, ni tan sols fa falta fer ús de la veu per entendre el missatge que vol transmetre.

El primer que proposem és Reach, en el que veurem la importància de compartir, ser empàtic amb els altres, i la recompensa que això suposa en el nostre dia a dia.

Us proposem també el curt Bridge, que tracta el valor del respecte i les conseqüències que porten les baralles o les discussions, la qual cosa és important perquè els infants ho tinguin en compte a les seves relacions socials de l’escola, entre altres àmbits.

Per últim, un curt molt emotiu titulat Cuerdas, en el que es reflecteix el poder de l’amistat, la inclusió i la igualtat, molt necessàries avui en dia i treballades des dels centres educatius. Us recomanem que després de veure un curtmetratge, us seieu a comentar el que heu vist i doneu la vostra opinió sobre els fets, és així com aconseguirem una reflexió total sobre els valors que ensenyen.

  • Lectura conjunta: Què ens fa feliços?

Portada Què ens fa feliços? de VV KidsA continuació us proposem la lectura en conjunt de la publicació de VV Kids: Què ens fa feliços?, un conte il·lustrat en el qual els infants podran treballar la distinció entre dues decisions que poden afectar en el seu dia a dia, per exemple: què és millor, fingir que no ens adonem que alguna cosa va malament o ajudar als altres? Treballarem valors en família com l’empatia i la solidaritat a través d’un llibre fàcil de llegir, però a la vegada reflexiu sobre el que ens fa realment feliços a la nostra vida.

  • Treballs manuals en família: Origami

Aquest últim any hem après que les coses fetes a casa cobren un valor especial i volem seguir en aquesta mateixa línia, demostrar-nos a nosaltres mateixos que l’esforç té una recompensa: us proposem fer un treball manual entretingut i amb moltes possibilitats, farem origamis. Us enllacem un vídeo en què s’explica pas a pas com crear un pop de paper, i si us animeu, trobareu moltes més possibilitats a la mateixa xarxa.

  • Coneixem la nostra ciutat!

Hem proposat moltes activitats per fer a casa, però tenint en compte el bon temps que ve durant el mes de maig i els següents, no podem deixar de costat la necessitat de sortir i agafar aire, sempre complint amb les mesures de seguretat i respectant les restriccions de la nostra comunitat. Per aquest motiu, us proposem donar un passeig pel centre històric de la vostra ciutat, i ensenyar als més petits la història i els llocs més emblemàtics per transmetre el valor de la importància i el respecte cap al nostre entorn.

  • Motivació diària

Tant als adults com als nens se’ns fan difícils els matins i sovint necessitem un impuls per afrontar el dia de la millor manera possible, és per aquest motiu que us proposem escriure una frase positiva i motivadora per a cada matí; una idea per tenir-les sempre a l’abast és col·locar-les en llocs habituals com un mirall o una porta. Podreu comprovar per vosaltres mateixos que començar el dia amb positivisme millorarà les hores següents a la feina o a l’escola.

Treballem els valors en família

Has posat en pràctica alguna de les activitats per treballar els valors en família? Explica’ns-ho als comentaris!

Si t’ha semblat interessant aquest article, també t’agradarà llegir 5 activitats en família per construir la societat del futur10 llibres per compartir en família.

Compartir:
FacebookTwitterLinkedIn

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *