Deia Albert Camus que la pau és l’única batalla que mereix ser lliurada. I en aquesta lluita, l’educació té sens dubte un paper fonamental. Educar per a la pau no significa només condemnar les guerres, sinó entendre la importància de la no violència i del diàleg per resoldre els conflictes, així com aprendre a conviure amb els altres des del respecte i la solidaritat. Per recordar la importància d’aquests valors, el dia 30 de gener de cada any se celebra el Dia escolar de la pau i la no violència, fundat en 1964 pel poeta mallorquí Llorenç Vidal i estès des de llavors per països de tot el món. Des de Vicens Vives, et proposem celebrar-ho amb el visionat d’aquests curts amb valors que et permetran plantejar debats interessants a classe i conscienciar sobre la importància de la no violència.

Curtmetratges per educar en la no-violència

FOR THE BIRDS (RALPH EGGLESTON, 2000)

Aquest simpàtic i divertit curtmetratge de Pixar resulta un recurs molt interessant per parlar de la intolerància i dels seus efectes. En ell, els ocells protagonistes rebutgen a un altre ocell per ser diferent d’ells. No obstant això, els seus esforços per expulsar-lo del grup tindran conseqüències inesperades. Moralina: si som intolerants, perdem tots!

EL PONT (TING CHIAN TEY, 2010)

Un pont molt estret és l’escenari d’aquest curtmetratge. Un ós i un ren es troben cara a cara, i cap dels dos vol recular. Al cap i a la fi, per què haurien de fer-ho ells i no l’altre? Quin benefici en traurien?

Aquest breu curtmetratge de Disney reflecteix amb encert aquells conflictes en els quals els dos contendents creuen tenir la raó i es refugien en la seva pertinàcia i obstinació. El desenllaç ens ofereix una valuosa lliçó sobre la importància del diàleg, la humilitat i el treball col·laboratiu!

Year of the Rat (2004)

Què passaria si davant els conflictes reaccionéssim no amb mal humor i irritació, sinó amb comprensió i amor? Com seria el món si tots fessin el mateix? En aquest videoclip per a la cançó “Year of the Rat”, de Badly Drawn Boy, l’artista Monkmus ens parla del poder revolucionari i viral de l’empatia com a instrument per a transformar el món.

TRES PETITS PUNTS (2010)

Sis estudiants de la prestigiosa escola d’imatge Gobelins van realitzar el 2010 aquest breu però magnífic projecte d’animació. El curtmetratge ens situa a la fi de la Primera Guerra Mundial, amb l’ombra de la Segona Guerra aguaitant. Però la metàfora que ens proposa (la d’una costurera que intenta arreglar les destrosses mentre un ésser maligne la segueix destruint-ho tot al seu pas) és tan fort que ens ofereix múltiples reflexions, com ara sobre el dolor i les ferides que produeix una guerra. Una bona dinàmica després del visionat del film és separar els alumnes en grups i proposar-los que debatin entre ells el significat de la pel·lícula. Les seves lectures potser et sorprenen!

HISTORIA DE UN OSO (GABRIEL OSORIO, 2016)

Aquest meravellós curtmetratge va merèixer el primer Oscar que s’ha endut mai una pel·lícula xilena. Encara que a simple vista pot llegir-se com una rondalla sobre el maltractament animal (i en aquest sentit també ofereix una reflexió molt interessant), en realitat el film tracta sobre la repressió, la persecució política i l’empresonament durant la dictadura militar de Pinochet. Un pretext perfecte per parlar de la importància de la llibertat, de la democràcia i del respecte cap a les opinions alienes.

DONA FORMA/COLOR/PAU AL TEU DIÀLEG (RUBEN HENGESBACH, 2011)

La intolerància i la falta de voluntat d’entendre a l’altre són en l’origen de molts conflictes. En aquest vídeo, guanyador del segon Concurs d’Animacions per a la Pau, els dos protagonistes s’obstinen a defensar les seves respectives visions encara que calgui emprar la violència. Només quan un d’ells decideix abandonar els seus prejudicis i evolucionar, la comunicació es farà possible. Una fantàstica reflexió sobre el poder del diàleg!

HEROIS D’AVUI: JESSE OWENS (2019)

Hem canviat molt des dels anys 30? L’agència publicitària DDB es planteja aquesta qüestió en un impactant audiovisual que segur que no et deixarà indiferent. Perquè la pau no ve només d’evitar la violència física, sinó qualsevol tipus de violència, entre elles la verbal. Educar per a la no violència i per a la pau és educar en el respecte i en la tolerància. A fi d’il·lustrar aquesta idea, el vídeo de DDB ens porta a l’any 1936 per a mostrar-nos la recepció que va tenir l’atleta afroamericà Jesse Owens quan va arribar a l’Alemanya nazi per a competir en els Jocs Olímpics. Un curtmetratge imprescindible que farà reflexionar als teus alumnes!

AQUESTA TERRA ÉS MEVA (NINA PALEY, 2012)

L’artista i activista Nina Paley va crear el 2012 aquesta animació musical satírica amb missatge de denúncia, perfecte per treballar en els últims cursos de l’ESO o en el batxillerat. Paley ens porta a Orient Mitjà per mostrar-nos una història de genocidis, intolerància i persecucions que va des dels antics egipcis fins a l’actual conflicte palestí (en el seu blog pots saber qui és qui). La cançó “This Land is Mine”, treta de la banda sonora de la pel·lícula Èxode, resulta un acompanyament perfecte per a la història. Qui serà la guanyadora final d’aquesta història de guerres interminables? Mireu-lo sencer i ho descobrireu!

Si t’ha interessat aquest article, fes un cop d’ull a Propostes per al Dia Escolar de la No Violència i la Pau i Quins 3 valors consideres bàsics per canviar el món?

Compartir:
FacebookTwitterLinkedIn

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *