Els conflictes són una cosa quotidiana en tota comunitat. En aules i esbarjos trobem conflictes sovint, de diversa índole i intensitat. Però també hi ha conflictes que vénen de fora, que afecten alguns alumnes o un grup d’ells. El paper que juguen els docents davant d’aquests conflictes pot ser determinant per a alumnes de totes les edats. Quines eines els podem donar? Tres experts ens expliquen com afronten la gestió de conflictes a l’aula.

Roger Llopart

En primer lloc, les emocions. Hi ha una relació entre el que senten els alumnes i el seu comportament. Quan ells se senten bé, es porten d’una forma adequada. Si reconeixem els seus sentiments, si ajudem a posar nom a allò que a vegades els és difícil d’identificar, el nivell de conflicte disminueix.

En segon lloc, la comunicació. En tota comunicació, més enllà del contingut, hi ha una part de relació i quan aquesta és respectuosa, influeix en els nivells de conflicte. Podem afirmar que quan els alumnes són acceptats, reconeguts i validats com a persones, i al mateix temps tenen l’oportunitat d’expressar les seves opinions i els seus sentiments, es genera un clima més càlid a les aules, element que fa disminuir les situacions de conflicte i les actituds violentes.

Finalment, el clima social escolar és la qualitat de les interrelacions entre els membres de la comunitat educativa. Aquí s’inclou el benestar personal, els sentiments positius i el sentir-se acceptat. Per exemple, les escoles amb climes positius, estan relacionades amb uns desenvolupaments saludables, aprenentatges òptims i una disminució de les conductes desadaptatives.

Els climes negatius estan vinculats amb la conflictivitat, la violència, la desmotivació dels alumnes, la falta d’autoritat i el malestar docent amb el sistema educatiu.

Maria Carme Boqué

La pau eterna solament es troba als cementiris, amb la qual cosa resulta obvi que la vida de totes les persones és conflictual. Atès que els conflictes formen part de la naturalesa humana, resulta imprescindible, en primer lloc, preparar-se tan bé com sigui possible per a evitar que una situació problemàtica, per molt inesperada que sigui, ens atrapi i ens deixi sense opcions positives de sortida.

La prevenció de conflictes consisteix, bàsicament, a conèixer bé el terreny i procurar que les necessitats i interessos propis i de les altres persones estiguin coberts d’una manera justa.

En segon lloc, la formació referent al conflicte, les estratègies de mediació, la justícia restaurativa i la cultura de pau són alguns dels temes clau que s’haurien d’integrar el currículum explícit de les escoles, ja que es tracta d’ensenyaments molt útils per a la vida en societat.

En tercer lloc, totes les persones que conviuen en un mateix context, bé sigui una família, una escola, una ciutat o un país, han d’acordar normes de convivència democràtiques que afavoreixin el desenvolupament òptim del grup i, al seu torn, protegeixin a tots els seus membres.

Manel Güell

Els conflictes comporten sempre implicacions emocionals que van des de velles ferides a dubtes sobre la pròpia autoestima. Aquestes emocions ennuvolen el conflicte i no permeten una bona solució. És adequat acceptar aquestes emocions, adonar-se del seu efecte i, una vegada integrades, distanciar-se, fer un pas enrere i permetre que la raó i l’objectivitat ocupin l’espai emocional i siguin les guies de la solució del conflicte.

D’altra banda, habitualment les persones se centren en sí mateixes davant un conflicte. S’analitzen, jutjen i interpreten des de la posició del jo més exacerbat. ”Mira com em sento, fixa’t en el que em fa, jo em sento fatal”… són expressions pròpies d’una mirada centrada en un mateix. És recomanable sortir d’aquest jo dominant i posar-se en el lloc del “tu”, de l’altre. Comprendre el conflicte des de la mirada de l’altra part. Aquest acte és clau per a aproximar-nos a la solució.

Finalment, hi ha dues maneres bàsiques d’enfocar un conflicte: des de posicions fixes i inamovibles o bé buscant els interessos comuns. Quan s’afronta un conflicte des de posicions, la seva solució és molt difícil. Quan es planteja de de els interessos comuns, la solució està a l’abast de la mà.

També et pot interessar l’opinió dels experts sobre Per què és important que els nostres nens aprenguin a gestionar les seves emocions i Com podem ensenyar a pensar a les aules.

Compartir:
FacebookTwitterLinkedIn

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *