Els documentals han estat des de fa anys un valuós complement i suport educatiu. I és que es tracta eminentment de cinema didàctic, llenguatge cinematogràfic posat al servei de l’educació i la democratització del saber.
A vegades s’estableix un paral·lelisme entre la relació del cinema de ficció i el cinema documental, amb la que existeix entre la narrativa i l’assaig. Aquest paral·lelisme ens pot confondre, perquè des del moment que enfoquem amb la càmera estem construint ficció. Hi ha alguna cosa que sempre queda fora del focus i no ensenyem.
No obstant això, a diferència del cinema de ficció, els documentals treballen amb un material d’arxiu i uns “personatges” que existeixen fora de la pel·lícula. En aquest sentit, els documentals ens permeten conèixer realitats que d’una altra manera seria molt difícil.
Fa unes dècades, el visionat de documentals en classe era un esdeveniment. Potser ho has viscut i ho recordis; en el millor dels casos solia existir una sala a on els alumnes es desplaçaven, a vegades amb cortines, i una pantalla amb un projector.
Avui s’han multiplicat les plataformes d’accés i no necessitem una sala de cinema, ja que cadascun dels estudiants pot accedir als documentals en qualsevol moment i lloc. Per això, donades les condicions actuals, estan resultant de gran ajuda.
10 documentals d’accés lliure
Volem proposar-te 10 documentals als quals hi pots accedir gratuïtament des de qualsevol lloc, i també plataformes amb recursos perquè busquis aquells que et puguin ajudar amb la teva assignatura.
Alguns estan disponibles només els propers dies, però si no ho especifiquem podràs accedir a ells mentre ho necessitis. Naturalesa, societat, història… Posa’t còmode, dóna-li al play, i no deixis d’aprendre, descobrir, pensar i somiar!
La segona part d’aquest documental, subtitulat ara o mai, es va estrenar fa tres anys però la veritat continua sent incòmoda, fins i tot més. Protagonitzat per Al Gore, Una veritat incòmoda (2006) va ser llavors un crit d’alarma contra el canvi climàtic.
Han passat 14 anys i no s’ha pres ni una sola mesura, de manera que veure-ho avui significa renovar la nostra mirada. Després de resoldre el petit captcha i demostrar que (encara) no ets un robot, podràs accedir lliurement a ell a la web de Documania.
Un d’aquells documentals per admirar la bellesa artística a la que est pot arribar amb aquest gènere. Són simplement 35 minuts al llarg dels quals viatjaràs fins a les remotes muntanyes de la Vall del riu Hongu, al Nepal, per endinsar-te en una vivència espiritual en vies de desaparició.
Una cinta multipremiada -això sí, disponible en anglès, tot i que el pes fonamental sigui el llenguatge no verbal- a la qual hi podràs accedir a la secció gratuïta de Vimeo.
La quarantena està aguditzant aguditzat una realitat que ja existia. S’ha accelerat un procés en el qual les nostres conductes comunicació i interacció s’han transformat, oferint-nos valuoses eines, però generant també dependència i fins i tot addicció.
Disponible fins al proper 19 de maig en els documentals a la carta de Documentos TV.
En el millor dels casos, dos terços de la nostra dieta es compon de menjar preparat. Cada vegada consumim més quantitat dels additius que contenen, més barats que la matèria primera.
Un reportatge que s’allunya dels fogons de les àvies i s’acosta a la realitat de la indústria alimentària. Una altra producció de Ràdio Televisió Espanyola a la qual pots accedir lliurement fins al 17 de maig.
Deutsche Welle és el servei de radiodifusió del Govern Alemany per televisió, ràdio i internet. Una plataforma multimèdia que a més de ser la veu d’Alemanya en el món, ofereix gratuïtament materials audiovisuals de gran qualitat, com ho és aquest documental.
Una mirada global i perfectament documentada sobre el Renaixement, que et permetrà explicar-lo des de diferents perspectives (societat, economia, art, política…)
A la col·lecció Our planet de Netflix hi ha veritables joies del gènere. Es tracta d’una sèrie que parla de la bellesa del nostre planeta, però també de l’impacte negatiu que exerceix la nostra manera de relacionar-nos amb ell.
Amb Alta mar (High Seas) et capbussaràs en l’abundant i desconeguda vida marina, tan fascinant com fràgil. A causa de la crisi actual, Netflix ha obert l’accés a documentals com aquest i fins i tot t’ofereix recursos educatius complementaris.
Una altra de les sèries de documentals que Netflix ha posat a la teva disposició és Explained, dedicada a abordar una gran diversitat de temes que tenen en comú la seva capacitat per interpel·lar-nos en l’actualitat.
En el cas que et proposem, una magnífica genealogia del racisme i les seves conseqüències, que continua desgraciadament vigent.
El subtítol d’aquest documental francès resulta una mica inquietant: “7 mil milions de sospitosos”. I és que d’això es tracta, d’inquietar i fer pensar. Tots vigilats posa el focus en el debat sobre la vigilància de la població durant els actuals processos de desconfinament.
A partir d’aquí, ofereix materials per debatre sobre el valor de la seguretat i la llibertat, i pensar conceptes com els algorismes de la repressió o el totalitarisme digital. El pots veure gratis a la web d’Art TV només fins al 19 de juny.
Sempre que es fa un llistat de documentals, hauria d’estar. El clàssic de Carl Sagan que ha seduït a generacions i ha estat decisiu per fomentar la vocació entre molts dels seus seguidors. El 2020 es compleixen 40 anys de la seva estrena, i no ha perdut un àpex d’actualitat.
Els documentals de Sense ficció poden ser una altra font valuosa aquests dies. En aquest cas, amb un tema de gran actualitat sobre el qual encara tenim molts dubtes. Història d’un assaig fa seguiment de l’assaig clínic pioner que s’ha posat en marxa a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, sota la direcció del Dr. Oriol Mitjà.
Si t’ha agradat, t’interessarà conèixer aquestes 8 eines digitals per a docents o conèixer Vicens Vives Innova, el nou espai d’innovació educativa.
Sense comentaris